Premier wil 'overal' in Jeruzalem bouwen

TEL AVIV, 21 FEBR. De Israelische premier, Benjamin Netanyahu, heeft gisteren gezegd dat zijn regering “overal” in Jeruzalem zal bouwen, inclusief 6.500 woningen bij Har Homa, nabij Bethlehem. Ter kalmering van Palestijnse woede stelde hij ook nieuwbouw voor Palestijnse inwoners van Jeruzalem in het vooruitzicht in het omstreden gebied dat indertijd door de staat Israel zowel van joden als Palestijnen werd onteigend.

Volgende week zal de ministeriële commissie voor Jeruzalem over het grote bouwproject bij Har Homa beslissen. De Arbeidspartij van Shimon Peres staat achter dit project met dien verstande dat Peres een voorbehoud maakt met betrekking tot het tijdstip van het begin van de bouw.

Palestijnse leiders waarschuwen Israel voor de ernstige gevolgen voor het vredesproces indien Netanyahu met het scheppen van voldongen feiten vooruit loopt op de onderhandelingen over de definitieve status van Jeruzalem.

De Jordaanse koning, Hussein, heeft gisteren Netanyahu op het hart gedrukt van de bouw van de woonwijk bij Har Homa af te zien. De Jordaanse vorst waarschuwde de Israelische leider dat het zo noodzakelijke vertrouwen tussen de partijen door het uitvoeren van de Israelische plannen bij Har Homa wordt ondermijnd. De Shin-Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, en de hoofden van de politie in Jeruzalem voorspellen onlusten indien Israel bij Har Homa gaat bouwen. Zij hebben deze week de regering-Netanyahu gewaarschuwd dat de spanning in Jeruzalem over de geplande bouw bij Har Homa oploopt en het in de stad tot ernstige onlusten tussen Israeliërs en Palestijnen kan komen. In dit verband trekken zij een analogie tussen de uitbarstingen die volgden op de archeologische tunnel in september vorig jaar, waarbij 15 Israelische soldaten en 61 Palestijnen het leven verloren en mogelijke nieuwe onlusten. Deze zouden zich eveneens tot de gehele Westelijke Jordaanoever kunnen uitstrekken.

In een hoofdartikel waarschuwt de Jerusalem Post premier Netanyahu vandaag voor bouw bij Har Homa zonder overleg met Yasser Arafat. Deze krant wijst er op dat de diplomatieke winst die Netanyahu na het sluiten van het Hebron-akkoord binnenhaalde, door de bouw bij Har Homa weer verloren kan gaan.