Ook Hof wijst eis Ritman tegen ING af

AMSTERDAM, 21 FEBR. J. Ritman is er opnieuw niet in geslaagd zijn voormalige bedrijf De Ster (plastic wegwerpservies) terug te kopen van ING. Het Gerechtshof in Amsterdam heeft de eis van de zakenman en kunstverzamelaar hiertoe afgewezen.

Ook mag ING de in Londen gehuisveste bibliotheek die Ritman ooit toebehoorde, verkopen. Afgelopen najaar velde de rechtbank in Amsterdam al eenzelfde oordeel.

Ritman voert een jarenlange strijd tegen ING.

De bank nam als grootste schuldeiser in 1993 de leiding van De Ster over, nadat de fabrikant van servies voor de luchtvaartindustrie diep in de rode cijfers was terechtgekomen. Al met al heeft ING nog zo'n half miljard gulden van de zakenman tegoed.

Op basis van de in 1993 gemaakte afspraken claimt Ritman zijn oude onderneming terug. Volgens hem had ING begin vorig jaar overeenstemming met een derde partij, het Bahreinse Investcorp, om De Ster van de hand te doen. Ritman zou in dat geval het recht op een tegenbod hebben. ING ontkent dat er ooit sprake is geweest van afspraken met Investcorp, een mening die het hof overneemt.

De kunst- en boekenverzameling van Ritman is na de financiële problemen van De Ster en zijn directeur ook in handen van ING terechtgekomen.

Het deel dat zich in Nederland bevindt kan de bank niet uitvoeren, omdat staatssecretaris Nuis het tot beschermd cultuurbezit heeft uitgeroepen.

De meeste goederen bevinden zich echter in Londen en het staat de bank vrij deze aan de hoogste bieder waar ook ter wereld te verkopen. Ritman wilde ze graag terug naar Nederland halen, maar ook deze poging is mislukt, zo blijkt uit de uitspraak van het Hof. (ANP)