Onderzoek beleggingen particulieren

AMSTERDAM, 21 FEBR. De Amsterdamse effecten- en optiebeurs AEX gaan een grootscheeps onderzoek doen naar de omvang, de motieven en de activiteit van particuliere beleggers. De beurs schat dat ongeveer 700.000 tot 750.000 Nederlandse gezinnen aandelen bezitten.

De komende vijf jaar wil de Beurs deze doelgroep zien te verdubbelen. De beurs heeft echter nauwelijks actuele informatie over het aantal aandelen dat deze doelgroep bezit, de handelsactiviteit van deze beleggers op de beurs en de motieven om te beleggen.

“Wij gaan een groot marketingonderzoek doen om onze kennis te verversen”, zei president-directeur drs. G. Möller gistermiddag. De beurs presenteerde gisteren een prospectus waarmee de aandelen van de beursholding zelf de komende vier weken aan de man worden gebracht. De beursholding wil de effecten plaatsen bij de beursgenoteerde bedrijven en bij professionele beleggers, zoals pensioenfondsen.

De beurzencombinatie, die begin dit jaar werd gevormd door de fusie van de effectenbeurs en de optiebeurs, herplaatst de komende weken de helft van het bezit van de oude aandeelhouders. Dat zijn de Vereniging voor de Effectenhandel (banken, effectenhuizen, hoeklieden) en de aandeelhouders van de Optiebeurs (banken, market makers).

De aandelenplaatsing loopt vooruit op een echte beursnotering voor de beursholding na 2002. Möller verwacht “hele goede interesse” voor de aandelen. “De beurs is maar een keer te koop.” Naar welke effectenbeurs de beursholding wil gaan, wilde Möller niet kwijt.

Dat de beurs deels in handen komt van professionele beleggers en daarna naar de beurs gaat is tot nu alleen in Zweden gelukt, zei Möller. Om de zelfstandigheid van de beursholding te bewaken is als voorwaarde gesteld dat een individuele belegger niet meer dan 10 procent van de aandelen in handen mag krijgen. De aandelen die worden herplaatst hebben een vast dividend van 7 procent. Als dat dividend een keer niet wordt uitbetaald moet de uitbetaling het jaar daarop worden ingehaald. De winst die overschiet na het betaalde dividend wordt uitgekeerd aan de houders van winstbewijzen. De komende vijf jaar zal de beursholding alle gemaakte winst uitkeren.