Oekraïense leider valt uit naar Moskou

MOSKOU, 21 FEBR. De Oekraïense president Leonid Koetsjma geeft Rusland de schuld van de verslechtering van de relaties tussen beide landen. “Absoluut niemand in Rusland wil ons standpunt begrijpen of luisteren naar onze argumenten”, zei hij.

Koetsjma zei dat in een vraaggesprek met het Russische blad Nezavisimaja Gazeta. “Ik denk dat de imperiale houding van Rusland jegens de Oekraïne nog is verdiept”, aldus de president. “Men stelt het in Rusland voor alsof de Oekraïne niet bestaat als onafhankelijke, soevereine staat.” Binnen de Gemeenschap van Onafhankelijke Staten (GOS), waarin twaalf van de vijftien voormalige Sovjet-republieken samenwerken, probeert Rusland de gang van zaken te domineren. “In de EU hebben de lidstaten gelijke rechten, ongeacht hun omvang. Helaas domineert in het GOS een ander principe - het recht van de sterkste”, zo zei Koetsjma. “Ik denk dat Rusland nog steeds het stereotype koestert dat de Oekraïne integraal deel van Rusland uitmaakt, of in elk geval tot zijn invloedssfeer behoort”, zo voegde hij daaraan toe.

Rusland en de Oekraïne liggen al met elkaar overhoop sinds de Sovjet-Unie in 1991 werd ontmanteld, vooral over de verdeling van de Zwarte-Zeevloot, een probleem dat de ondertekening van een vriendschapsverdrag steeds in de weg heeft gestaan. President Jeltsin heeft zes keer een reis naar Kiev uitgesteld. Het Russische parlement bestempelde onlangs de thuishaven van de vloot, Sevastopol, tot Russisch grondgebied. Uit ongenoegen weigerde het Oekraïense parlement woensdag een akkoord met Rusland te ratificeren waarin Kiev afziet van aanspraken op voormalig Sovjet-bezit, in ruil voor de betaling, door Rusland, van het Oekraïense aandeel in de buitenlandse schuld van de vroegere Sovjet-Unie. Koetsjma beklaagde zich ook over Russische druk inzake de relatie tussen de Oekraïne en de NAVO. “Laten we eerlijk zijn. Er zijn krachten in Rusland die de verbetering van de betrekkingen tussen de Oekraïne en de NAVO willen gebruiken om de spanningen in de relaties tussen Rusland en de Oekraïne op te drijven.” (Reuter)