Moeder lijkt een huis; Kinderschilderijen uit Marokko

Al Farabi Kinderfestival voor kinderen van 6 tot 12 jaar, vrijdag 21 t/m zondag 23 februari in elf theaters in Amsterdam en Rotterdam (De Evenaar). Inl./res. De Meervaart 020-610 73 93, en bij de div. theaters. Res.

Kinderkookcafé: 020-6253257. 'De taal van de kleur' in het Amsterdams Historisch Museum tot 25 mei en de Openbare Bibliotheek Prinsengracht van 3 tot 30 maart.

Vijfenveertig jaar geleden kregen kinderen uit de arme wijken in de Marokkaanse stad Casablanca een keer per week tekenles in een schildersatelier De 10-jarige Abdellah Ibrahim bijvoorbeeld. Lezen en schrijven kon hij niet, maar elke week ging hij naar het atelier waar een blanke vrouw uit een ver noordelijk land tekenles gaf aan wie daar zin in had. Er kwamen kinderen zoals Abdellah, maar ook jongens die in de jeugdgevangenis zaten en kinderen uit families waar geld genoeg was.

Tekenpapier was er niet in het atelier. Bruin pakpapier en kranten, die eerst wit geschilderd werden, moesten het vervangen. Abdellah schilderde zijn moeder,in warme aarde-kleuren. Hij gaf haar een hoofd als een puntdak. Zo lijkt ze net een huis. Moeder en huis horen blijkbaar bij elkaar.

De Abdellah van toen is nu allang een volwassen man. Maar het portret, dat hij meer dan 40 jaar geleden van zijn moeder maakte, is bewaard gebleven. Op de tentoonstelling De taal van kleur in het Amsterdams Historisch Museum kun je het bekijken, samen met tekeningen en schilderijen van vele andere onbekende Marokkaanse kinderen. De tentoonstelling maakt deel uit van het Al Farabi Kinderfestival, dat dit weekend wordt gehouden. Het is bedoeld voor kinderen die meer willen weten over het leven in Marokko en andere verre landen zoals Turkije, India en Suriname. Landen waar je misschien niet zo snel op vakantie gaat. Maar misschien heb je wel klasgenoten of vriendjes die uit zo'n ver land komen. Er zijn voorstellingen met Surinaamse muziek, Braziliaans theater en dans uit India. Je kunt ook zelf dingen doen: op zaterdag is er bijvoorbeeld in het Historisch Museum een kinderkookcafé, waar je leert om Marokkaanse hapjes te maken. Op zondag kun je er luisteren naar een Marokkaanse verhalenverteller.

De schilderijen in het Historisch Museum vertellen iets over het dagelijks leven van kinderen in Marokko. Marokko is een land van kleurige kruiden, die in gele en oranje bergjes op de markt te koop zijn. Ook komen er tapijten vandaan, die met de hand worden geknoopt van verschillende kleuren wol en in allerlei patronen. Al die dingen zie je terug in de vormen en kleuren van de schilderijen.

Ze dragen titels zoals 'Moeder', 'Zelfportret', of 'bidonville', Frans voor sloppenwijk. 'Sloppenwijk' is gemaakt door een meisje van acht. Je zou verwachten dat het een somber schilderij is maar het is juist vrolijk en bontgekleurd, net een tapijt. In andere schilderijen herken je het Marokkaanse landschap, met het geel van de Sahara en het grijs-blauw van de bergen. Deze kinderen konden misschien niet lezen en schrijven, ze waren heel goed in staat om zich uit te drukken met verf op papier. De schilderijen vertellen verhalen.

Het is soms moeilijk te geloven dat ze door kinderen zijn gemaakt, zo knap als ze zijn.

In het museum hangen ook werkstukken van Marokkaanse kinderen van nu. Ze zijn pasgeleden met hun ouders naar Nederland verhuisd. Vaak gaan ze hier voor het eerst naar school. Nederlands spreken ze nog niet. Ook deze schilderingen gaan over 'moeder' of 'thuis', en ze zijn even fel gekleurd. Je ziet een moskee, waar Marokkanen bidden. Maar ook een Nederlandse kerk en een molen.

    • Ilse van der Velden