Laatste tsaar voorlopig niet zalig verklaard

MOSKOU, 21 FEBR. Nikolaas II, de laatste Russische tsaar, wordt voorlopig niet zalig verklaard. Een college van bisschoppen van de russisch-orthodoxe kerk besloot gisteren in een Moskous klooster de zaligverklaring van de in 1918 door de bolsjewieken vermoorde tsaar niet aan te bevelen.

Er werd ook geen duidelijk 'nee' uitgesproken: een breder orgaan van geestelijken en leken moet de beslissing nemen. De kerk is al sinds 1991 verdeeld over de zaligverklaring, een stap op weg naar heiligverklaring. De Heilige Synode excommuniceerde gisteren wel Gleb Jakoenin. Deze voormalige orthodoxe priester, die ten tijde van het communisme een rol speelde als dissident, geldt als criticus van de kerk, die hij collaboratie met het Sovjet-bewind verwijt. (AP, Reuter)