Kritiek Van Aartsen op registratie van varkens

DEN HAAG, 21 FEBR. Minister Van Aartsen (Landbouw) heeft gisteren hard uitgehaald naar de varkensboeren. Volgens hem zijn zij lange tijd in gebreke gebleven bij de verplichte registratie van verplaatsingen van hun dieren.

Van Aartsen zei gisteren in de Tweede Kamer dat tot anderhalve maand voor de uitbraak van de varkenspest, begin februari, negentig procent van de varkenshouders zich niet aan de registratieplicht hield. Daarna is het aantal meldingen gestaag opgelopen; op dit moment bedraagt het zo'n 85 procent.

Alleen als afzet en aanvoer van varkens wordt bijgehouden in een centraal identificatie- en registratiesysteem valt hun herkomst in geval van de uitbraak van een besmettelijke ziekte, zoals nu de varkenspest, te achterhalen. Eerder klaagde de Belgische minister van Landbouw, Pinxten, erover dat de herkomst van de Nederlandse varkens moeilijk te achterhalen viel. België besloot afgelopen maandag tot de vernietiging van 12.000 Belgische varkens die sinds 15 januari uit Nederland gekomen zijn.

“De varkenshouderij is misschien wel een wat bijzondere sector, maar ook deze sector moet zich gewoon aan de regels houden”, aldus een verbolgen Van Aartsen gisteren. Het debat over de varkenspest was aangevraagd door oppositiefractie CDA, die opheldering wilde over het optreden van de overheid bij de aanvang van de varkenspestepidemie. De boerenorganisatie LTO-Nederland gaf in een reactie toe dat tot voor kort de deelname aan het registratiesysteem laag was. Een woordvoerder noemde dit 'pijnlijk', maar wees er tegelijk op dat intussen 98 procent van de varkensverplaatsingen gemeld worden.

Van Aartsen zei gisteren weinig te voelen voor een ruimere schadevergoeding voor gedupeerde varkenshouders dan die nu is voorgesteld. Gedupeerde veetransporteurs hoeven helemaal niet op schadevergoeding te rekenen, zo maakte de minister tevens duidelijk.

Intussen buigt het ministerie van Landbouw zich over een ontheffingsregeling van het vervoersverbod in de twee door varkenspest getroffen gebieden voor paarden en koeien. De ontheffing zou alleen moeten gelden voor boerenbedrijven die geen varkens houden.

Vanmorgen is op twintig plaatsen in het land een begin gemaakt met de ontsmetting van veewagens, om verdere verspreiding van de varkenspest tegen te gaan. Ontsmette wagens krijgen een sticker. Ook is begonnen met het opkopen en de vernietiging van maximaal 800.000 varkens en biggen.

Er zijn tot dusver 22 gevallen van varkenspest geconstateerd.