Keuze telefoonbedrijf via code

DEN HAAG, 21 FEBR. De consument kan nog dit jaar met het intoetsen van vier cijfers kiezen via welk telefoonbedrijf hij wil bellen: PTT Telecom of een van de nieuwe concurrenten die na 1 juli op de markt komen.

Dit heeft minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) gisteren aangekondigd. Vanaf 1 juli krijgt de PTT twee concurrenten op de markt voor 'vaste' telefonie. Telfort, een samenwerkingsverband van de Nederlandse Spoorwegen en British Telecom, wil vanaf die datum spraaktelefonie gaan aanbieden. Ook de energiebedrijven, die landelijk samenwerken in Enertel, hebben een vergunning om via het kabelnet de PTT te beconcurreren.

De beller kan met zogenoemde 'carrier-selectie' kiezen voor de telefoonmaatschappij met de voordeligste aanbiedingen. Hiervoor moet een viercijferig nummer worden ingetoetst. De eerste twee cijfers zijn altijd dezelfde, met de laatste twee getallen kan men in theorie kiezen uit maximaal 99 verschillende aanbieders. De landelijke invoering van de 4-cijferige codes zal naar verwachting enkele maanden in beslag nemen.

De Tweede Kamer heeft er bij Jorritsma op aangedrongen dat particuliere bellers hun eigen telefoonnummer moeten kunnen houden, als ze naar één van de concurenten van PTT overstappen. Anders wordt de overstap minder aantrekkelijk. Deze zogenoemde 'nummerportabiliteit' kan volgens de minister niet vóór 1 januari 1999 geregeld worden. De Kamer wil het eerder geregeld hebben, maar volgens PTT Telecom is dat technisch niet mogelijk. Wel kunnen bedrijven die meer lijnen hebben nog voor volgend jaar overstappen naar de concurrent, en daarbij hun telefoonnummers meenemen.

De concurrentie op het 'vaste' telefoonnet kwamen gisteren ter sprake tijdens een debat over de elektronische snelwegen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de kabinetsplannen voor de elektronische snelweg te langzaam vorderen. Minister Wijers van Economische Zaken wees erop dat uit recente OESO-cijfers blijkt dat Nederland een van de snelste groeiers op de markt voor informatica is.