Kaalplukteams halen slechts vier miljoen gulden binnen

DEN HAAG, 21 FEBR. De kaalplukteams halen veel minder geld binnen uit crimineel vergaarde vermogens dan door het ministerie van Justitie werd verwacht. Het ging vorig jaar slechts om ruim vier miljoen gulden, terwijl gerekend werd op veertig miljoen gulden.

Dit zei P. Everaars directeur van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie gisteren op een studiebijeenkomst in Rotterdam. Zijn bureau en de teams die voor hem werken hebben veel moeite om internationaal gegevens los te krijgen over beleggingen en bankrekeningen. Het duurt veel langer om crimineel geld te vergaren dan opsporingsambtenaren hadden verwacht. Ook de Belastingdienst heeft moeite aanslagen op te leggen en te innen, aldus Everaars.

Minister Sorgdrager (Justitie) wil dat in Europees verband meer wordt samengewerkt om crimineel verworven geld te ontnemen. Zij stelde voor om tot de oprichting van een databank te komen voor de registratie van verdachte financiële transacties. Die gegevens zouden door een organisatie als Europol beheerd kunnen worden. Ook zouden de lidstaten van de Europese Unie kennis over 'witwas praktijken' beter met elkaar moeten uitwisselen omdat die activiteiten nu eenmaal grensoverschrijdend zijn.

Volgens Sorgdrager is een andere manier van kijken nodig naar deze 'vreemde vorm van misdaad'. Het is een vorm van criminaliteit waarbij weinig sporen zijn en geen directe slachtoffers, aldus de minister. Toch zouden het OM en de politie meer op hun hoede moeten zijn als mensen zonder een groot inkomen toch een uitgebreid huizenbezit hebben en grote auto's tot hun beschikking hebben, aldus de minister.