Jason Fox

Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, 3012 JX Rotterdam. T/m 9 maart. Do t/m zo 13-18 u. Prijzen in Amerikaanse dollars: van 300,- tot 2.000,-. Naast Jason Fox toon Snoei ook werk van Ronald Cornelissen.

De themathiek van Jason Fox (USA, 1964) is horror en gewelddadigheid. Omdat beeldende kunst over het algemeen niet louter als amusement is bedoeld, is de beschouwer geneigd te zoeken naar een diepere intentie of, zeker als het thema geweld is, een kritische stellingname. Maar die moeite is vergeefs. Bij Fox is nergens een kritisch element te bespeuren; er spreekt juist plezier uit zijn werk, met name uit zijn tekeningen. De viltstifttekeningen in rood en blauw bestaan uit dichte, verstrengelde patronen waarin monsters opduiken. Op een boomstronk zit, temidden van overvoeldige hoeveelheden opspattend bloed, een figuur dat half dier, half mens is. Een wulps getekende naakte vrouw, liggend op een bed, wordt belaagd door een primitief, dierlijk wezen.

De manische horror vacui van de tekeningen is er niet in de schilderijen.

Die vertonen delen van krachtpatserige lichamen, een mannenkuit bijvoorbeeld, of een vrouwentors behangen met leren riemen en andere sm-instrumenten. In plaats van de huid van het lichaam zien we dat wat eronder ligt, weefsel en spieren. Hier en daar lijkt een harige bokkenstaart te duiden op wellust. De schilderijen ontberen een interessante textuur of verfbehandeling, het zijn eerder tekeningen op doek.

Fox engageert zich niet met zijn thematiek. Het gaat hem eerder om het tekenen van decoratieve patronen en lijnen. Zijn fantasiewereld blijft daarom vlak, en ontstijgt niet aan de ontwerpen voor tatoeages, de afbeeldingen op punk-t-shirts of doosjes van hardrock-cd's.