ING wil sterkere rol binnen Europa spelen

Het bank- en verzekeringsconglomeraat ING wil een sterkere rol spelen in Europa door overnames of allianties. Gedacht wordt aan uitbreiding van activiteiten in Frankrijk en Duitsland. Ook Spanje en België zijn interessant voor het concern. ING zoekt vooral uitbreiding op het gebied van vermogensbeheer en zakelijk bankieren. Dit heeft ING-bestuursvoorzitter A. Jacobs gisteren bekendgemaakt.

Voor ING is het een verandering van de strategie. “Voorheen waren we op de emerging markets gericht. Nu kijken we naar Europa die door de EMU en euro belangrijker wordt”, aldus een woordvoerder van ING. De bank/verzekeraar verandert het beleid wegens de invoering van de Europese Monetaire Unie en de introductie van de euro. Nederland speelt daar zeker een rol in als het systeem over enkele jaren wordt ingevoerd.

De ING wil op deze grote markt een “belangrijke speler” worden. “Door de invoering van de euro ontstaat er één verenigde markt met interessante mogelijkheden. De euro wordt een uitstekend alternatief voor de dollar en de yen. Ons kost de introductie van de euro tussen de 200 en 300 miljoen gulden. Nu bezit de ING ongeveer 17 procent van de guldenmarkt. Ons aandeel van de euromarkt is nauwelijks 1 procent als we niet expanderen”, aldus Jacobs.