Hausse in Hongkong na dood Deng

HONGKONG, 21 FEBR. De financiële markten in Hongkong, dat over vier maanden overgaat in handen van China, reageerden gisteren op de dood van de Chinese leider Deng met een zucht van verlichting en een golf van aankopen die soms grensde aan paniek. Handelaren en analisten hadden rekening gehouden met een scherpe daling van de koersen.

Direct na opening van de Hongkongse beurs dook de Hang Seng Index gisteren inderdaad 100 punten omlaag, maar al na enkele minuten trad er spectaculair herstel in en de index eindigde vannacht op 305 of 2,32% hoger op 13.411 punten. “De markten hebben soms de neiging zich pervers te gedragen”, commentarieerde directeur John Mulcaly van handelshuis W.I. Carr vanmorgen in de South China Morning Post. Het feit dat leiders in Peking als minister van defensie Chi Haotiang, secretaris-generaal Luo Gan van de staatsraad en minister van buitenlandse zaken Qian Qichen direct na Dengs overlijden diens beleid van economische hervorming herbevestigden, hielp mee om de nerveuze gemoederen in Hongkong te kalmeren.

“Een last van onzekerheid is weggevallen en de situatie in China ziet er tamelijk normaal uit”, aldus topman Stuart Gulliver van Hongkong Bank. “De enige negatieve financiële berichten komen uit Taiwan waar de mensen bezorgd zijn over de gevolgen van Dengs dood voor de relaties met het vasteland.”

Graham Muirhead, directeur van HSBC Asset Management liet weten: “Hier heerst een gevoel van opluchting.” Muirhead erkende, evenals vele collega's verrast te zijn door het snelle en spectaculaire herstel van de Hongkongse beurs. “Het doet me denken aan 1989 toen in Japan de keizer stierf en iedereen een val van de Nikkei met zeker 1000 punten verwachtte. De daling was toen ook kort en het herstel ook onverwacht krachtig.

Marc Faber van het Hongkongse effectenhuis Faber Ltd. zegt: “Dit is het meest optimistische scenario wat we konden verwachten.” Wel houdt hij rekening met een eventuele machtsstrijd in China. “Ik denk dat de spanning daar over zes à negen maanden kan oplopen”. John Mulcaly van effectenhuis W.I. Carr: “De regering in Peking deed niets om Dengs dood te camoufleren, wat suggereert dat zij vertrouwen heeft in haar vermogen om de situatie te beheersen.” Tina So van Schroder Asset Management reageerde: “De investeerders in Hongkong begrijpen de situatie in China maar het is afwachten of de collega's in Europa en de VS dat ook doen”.

In China doken de koersen op de beurzen van Shanghai en Shenzhen eerst bijna 10 procent omlaag, maar vanmorgen waren de meeste verliezen weer weggewerkt. In Shenzhen, de bij Hongkong gelegen speciale economische zone die profiteerde van Dengs open economische beleid, legden duizenden vaak huilende mensen vandaag bloemen bij een portret van Deng.

    • Ferry Versteeg