Eurobelasting Italië mag

BRUSSEL, 21 FEBR. De Italiaanse regering mag een eurobelasting heffen waarmee zij het begrotingstekort over 1997 wil verminderen om aan de norm voor toelating tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) in 1999 te voldoen.

Dit heeft het Europese bureau voor de statistiek Eurostat vanmorgen bekendgemaakt. Volgens Eurostat zullen de beoogde inkomsten van zo'n 5,5 biljoen lire (6,1 miljard gulden) uit de eurotax het gat met 0,6 procent drukken. Dat zou voldoende zijn. Ramingen van de Europese Commissie gingen dit najaar uit van een begrotingstekort over 1997 van 3,3 procent, exclusief die belastinginkomsten. Vorige maand ging Eurostat ook al akkoord met enkele begrotingsingrepen van de regering-Prodi. De EMU-norm is 3 procent. Inmiddels heeft de Italiaanse regeringsleider een minibudget aangekondigd, omdat het begrotingstekort een stuk hoger dreigt uit te vallen door tegenvallers.