Erf-flater

Binnenkort verdwijnen weer twee illustere ondernemersnamen van de Amsterdamse beurs. Océ gaat verder zonder Van der Grinten, de NIB meldde deze week dat zij de naam van oprichter Adri Strating laat vallen bij effectendochter NIB Strating Financial Markets. Strating zelf is nog niet verloren voor de beurs: hij heeft zijn eigen effectenhuis Gestion.

Océ grijpt het vertrek als commissaris van de laatste telg uit het geslacht Van der Grinten aan om van zijn merknaam ook maar zijn eigen naam te maken. “Van der Grinten staat er helemaal achter”, bezweerde topman Pennings van Océ deze week.

Deze ontvlechtingen doen het ergste vrezen voor andere dubbele namen in het bedrijfsleven. Erflaters exit. Bij menige fusie in Nederland worden de twee bedrijfsnamen simpel achter elkaar gezet en klaar is de nieuwe firma. Elsevier-NDU werd vervolgens Elsevier en wordt straks gewoon Reed, of Reuters Reed als de beursgeruchten onverwacht toch waar blijken. De grootste Nederlandse bank heet straks weer ABN, en Wolters kan Kluwer laten vallen. Van der Giessen-de Noord is toch al te lang voor beurshandelaren en wordt Giessen. ING is zo slim geweest direct de afkorting ING te nemen, anders was het toch de Internationale geworden. Buiten Cuba en Noord-Korea geen winnaarsnaam.

De uitzondering bevestigt ook hier de regel. De Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij heet alleen onder de echte liefhebbers nog de Koninklijke. De rest van Nederland heeft het over de Shell, de naam voor de kleinere Britse tak. Hier geldt: niet de eerste naam telt, maar wat de pomp meldt.

    • Menno Tamminga