Daling op Wall Street sleept Damrak omlaag

AMSTERDAM, 21 FEBR. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs moesten vanochtend over de hele linie terug onder druk van koersverliezen op Wall Street gisteravond. Ook elders in Europa moesten de effectenbeurzen een stukje van de recordwinsten inleveren.

AMSTERDAM De graadmeter van de stemming op de aandelenmarkt, de AEX beursindex, stond rond het middaguur op een verlies van bijna zeven punten. De beursindex stond op een niveau van bijna 723. De Amerikaanse Dow Jones beursindex was gisteravond met 93 punten verlies gesloten op 6927 punten.

“Eindelijk een stapje terug”, was het bijna opgeluchte commentaar van een handelaar vanochtend. “Heel gezond, als je ziet dat we met de beursindex in drie maanden tijd van 600 punten voorbij de 700 punten zijn gegaan.” De obligatiemarkt moest eveneens inleveren.

De beurs van Wall Street verloor terrein door de simpele aankondiging dat de Amerikaanse centrale-bankpresident Alan Greenspan volgende week een lezing houdt. De vorige keer dat Greenspan in het openbaar sprak en een kantteking maakte over de beurshausse, moest de AEX beursindex bijna 40 punten inleveren. “Dan krab je je nu toch even achter de oren”, aldus een handelaar.

De schade voor ASM International, een fabrikant van machines voor de chipindustrie, bleef vanochtend beperkt. ASM International maakte gisteravond een daling van de netto winst bekend en durfde zich niet te wagen aan een voorspelling voor dit jaar. Het fonds dat ook is genoteerd aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, verloor zeven dubbeltjes op 28,80 gulden.

Zwaarder was de klap voor Atag. Hoewel de vanochtend aangekondigde winstdaling van 37 procent niet onverwacht kwam, ging de koers van het aandeel van de producent van keukenapparaten, fietsen en cv-ketels met 7 gulden onderuit naar 97 gulden.

Op de hoofdmarkt moest VNU procentueel gezien het meeste inleveren. Onder druk van een grote verkoper, zo zeiden handelaren, verloor de koers van de Haarlemse uitgever 1,60 gulden op een stand van 38,70 gulden. Akzo Nobel ging 5 gulden achteruit naar 273,80 gulden.

Bij de financiële ondernemingen moest bank en verzekeraar ING koerswinst inleveren: de teruggang was 1,20 gulden naar 72,20 gulden. De koers van Philips, die eerder deze week recordhoogte bereikte, was net als gisteren lager. Vanochtend was het verlies 1,80 gulden op een stand van 81,90 gulden.

De Amerikaanse dollar opende vanochtend op de Europese wisselmarkten met een lagere koers. In Amsterdam werd vanochtend een koers neergezet van 1,8945 gulden tegenover 1,8995 gulden aan het eind van de handel gisteren.

Het pond sterling stond op 3,0620 gulden, tegenover 3,0585 gulden gisteren.

NEW YORK Verkopen zetten gisteren de toon op Wall Street. Vooral de technologiefondsen waren uit de gratie. De Dow Jones beursindex duikelde daardoor 92,75 punten tot 6927,38. Het verlies liep een kwartier voor sluiting op tot 111 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde een stille dag. De Nikkei beursindex zakte met 17,17 punten tot 19.034,54.