Bestuur Philips verdient fors meer

ROTTERDAM, 21 FEBR. De inkomsten van huidige en voormalige leden van de raad van bestuur van Philips zijn het afgelopen jaar met 39 procent gestegen naar ruim 27 miljoen gulden. Dat blijkt uit het definitieve jaarverslag van Philips dat gisteren is verschenen.

De bestuursleden profiteerden in het afgelopen jaar onder meer van een winstdelingsregeling over het recordjaar 1995. Volgens een woordvoerder is de toename in verdiensten verder verklaarbaar omdat het bedrijf vanaf maart tot het aftreden van president Timmer eind september zeven in plaats van de gebruikelijke zes leden in de raad van bestuur had.

In 1995 was de post verdiensten voor huidige en de voormalige leden van de raad van bestuur al gestegen van 16,6 miljoen naar 19,5 miljoen. Het netto resultaat van Philips duikelde in 1996 naar een verlies van 590 miljoen tegenover een winst van 2,5 miljard in 1995. De honorering van (voormalige) bestuurders wordt in het jaarverslag verantwoord als bezoldiging van huidige en voormalige leden van de raad van bestuur. Naast een winstdelingsregeling staan onder deze post salarissen en pensioenlasten ten bate van huidige en voormalige leden uit de raad van bestuur.

De voorlopige versie van het jaarverslag werd vorige week gepubliceerd. In de definitieve versie vermeldt Philips voor het eerst de waarde die het toekent aan niet gedeconsolideerde deelnemingen. Dat zijn deelnemingen waarvan het resultaat niet wordt meegerekend in het bedrijfsresultaat. Bezittingen en schulden van deze deelnemingen staan niet afzonderlijk op de balans. Philips heeft zijn 50-procents belang in kabelmaatschappij UPC, dat het wil afstoten, afgewaardeerd van 536 miljoen naar 482 miljoen. Volgens Philips vooral omdat UPC in het afgelopen jaar verlieslatend was. Het belang in Grundig (31,6 procent) waardeert Philips op 206 miljoen. Het resterende belang in ASM Lithography staat voor 228 miljoen in de boeken. Het belang in de Taiwanese chipfabrikant TSMC, dat Philips verder wil reduceren, is vanwege de hogere Taiwanese dollar en winstgevendheid opgewaardeerd van 696 miljoen naar 1,14 miljard.

Had de 5 miljard niet moeten worden benut voor beperking van het financieringstekort?