Albright ziet 'vooruitgang' met Rusland

MOSKOU, 21 FEBR. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft vanochtend gezegd dat de Verenigde Staten en Rusland “zeer belangrijke vooruitgang” hebben geboekt voor een akkoord over een speciale relatie tussen Moskou en de NAVO.

Maar ze zei ook dat er nog “enkele zeer ingewikkelde vragen” overblijven nu de NAVO zich voorbereidt op een oostelijke uitbreiding. Albright sprak vanochtend met de Russische president Jeltsin, nadat ze gisteren al premier Tjernomyrdin en haar ambtgenoot Primakov had ontmoet. Haar bezoek is bedoeld als voorbereiding op de top van de presidenten Clinton en Jeltsin volgende maand in Helsinki.

“Ik denk dat we hierover zeer belangrijke vooruitgang hebben geboekt”, zei Albright eerder vanochtend op een persconferentie toen ze gevraagd werd naar een document dat de nieuwe relatie tussen de NAVO en Rusland moet definiëren. Primakov onderstreepte op dezelfde persconferentie dat Rusland “nog steeds negatief staat” tegenover de uitbreiding.

Sinds de NAVO vorig jaar duidelijk heeft gemaakt haar plannen niet te wijzigen, concentreert Moskou zich op het bereiken van een handvest met de NAVO dat de Russische veiligheidsbelangen garandeert. Vanochtend werd niet duidelijk in welke mate beide partijen het eens zijn geworden over een precieze vorm van een toekomstig akkoord.

Albright zei vanochtend dat Clinton en Jeltsin hun persoonlijke garanties zouden geven en dat Amerikaanse en Russische diplomaten zouden werken aan de afronding van het document. Primakov meende dat de twee partijen het erover eens waren geworden dat het document, dat Rusland en de NAVO moeten ondertekenen, “een verplichtend of bindend karakter” moet hebben.

Albright ging hier niet op in, en haar woordvoerder, Nick Burns, zei later dat Washington nog steeds gelooft dat het document niet-bindend moet zijn. Als de VS een bindend handvest zouden accepteren, zou dat een aanzienlijke concessie zijn, die Moskou een veto zou kunnen geven in besluitvorming over NAVO-kwesties. Primakov zei vanochtend dat Rusland alles in het werk stelt om de “negatieve gevolgen te minimaliseren” van de NAVO-uitbreiding.

Primakov noemde Albright “niet alleen een ijzeren vrouw, maar ook een zeer constructieve vrouw. De Amerikaanse minister zei vanochtend twee keer tijdens dezelfde persconferentie: “Het is niet langer jullie tegen ons of wij tegen jullie. We staan aan dezelfde kant. De nieuwe NAVO is niet de NAVO van de Koude Oorlog.” Ze verwees naar de verminderingen van Amerikaanse troepen in Europa van 300.000 man in 1989 naar 100.000 man nu.

Albright zei na haar ontmoeting met Jeltsin dat de Russische president “volledig de macht in handen heeft” en zich “zeer betrokken” toonde in de discussie over de expansie van de NAVO. Zij had hem een brief van president Clinton gegeven. Volgens Amerikaanse verslaggevers zag Jeltsin er “pijnlijk dun, in de was gezet en zwaar opgemaakt” uit. Albright en Jeltsin spraken een groot deel van hun ontmoeting in het Russisch. (Reuter, AP)