Winstdaling bij groothandel Eriks

De technische groothandel Eriks heeft de winst vorig jaar zien dalen van 23,2 miljoen gulden tot 22,3 miljoen. Daarmee voldoet de groep technische handelsondernemingen niet aan de eigen verwachting. Dit najaar stelde Eriks de winstverwachting naar beneden bij, maar voorspelde de onderneming nog altijd een minimaal gelijke winst als in 1995.

De cijfers vielen in slechte aarde op de effectenbeurs. Het aandeel duikelde 10,90 gulden naar 152,10 gulden. Belangrijkste reden voor het slechte resultaat zijn de lage omzetten in november en december, vooral in Nederland, Duitsland en het Verre Oosten.

In de eerste helft van vorig jaar verdiende de groothandel nog 11,2 miljoen gulden, hetzelfde als in dezelfde periode van 1995.

Mede door overnames is de omzet over het hele jaar met 6 procent gestegen van 427,8 miljoen gulden tot 453,3 miljoen. Het bedrijfsresultaat is gedaald van 35,8 miljoen gulden tot 33,6 miljoen. Daarmee is de brutomarge teruggelopen van 8,4 procent tot 7,4 procent.