Vrije Universiteit boos over foto's Phil Bloom

AMSTERDAM, 20 FEBR. De medische faculteit van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is boos op kunstenares Phil Bloom. Volgens de VU exposeert ze tegen de afspraak in foto's van dode mensen op de snijtafel. De kunstenares maakt in opdracht van de VU, schilderijen voor de nieuwe snijzaal die op 20 maart wordt geopend.

Ze maakte als geheugensteun een aantal polaroids tijdens lessen anatomie in het universiteitsziekenhuis. Volgens woordvoerder G. ter Braak was afgesproken Bloom de foto's alleen zou gebruiken voor het maken van de schilderijen. Tien foto's hangen nu echter in de Amsterdamse galerie Break Point. Het gaat om afbeeldingen waarop onherkenbare doden, deels bedekt met doeken, zijn te zien. De universiteit wil de foto's terug. Bloom stelt dat de foto's, met afmeting van 6 bij 6 centimeter, een grote schoonheid uitstralen. “Het taboe van de dood wordt steeds meer doorbroken. Waarom zouden we hier benauwd over doen?” (ANP)