Voorkeur; Theater

EEN WESP VAN HOUT Armando en Cherry Duyns, stemmiger dan ooit, nemen afscheid van Herenleed, na 25 jaar weemoed en verlangen, moedwil en misverstand. 24 febr Maastricht Theater aan het Vrijthof, 25 febr Breda Chassé Theater, 27 febr Leiden Schouwburg.

EELT Puntige tragi-komedie van Hetty Heyting, Martin van den Ham en Jon van Eerd over de pijnlijke geheimen van twee broers en hun zus. 21 febr Heerhugowaard De Schakel, 22 febr Almere Metropole, 26 febr Gorcum De Nieuwe Doelen, 27 febr Oosterhout De Bussel.

A CLOCKWORK ORANGE Gespierde jongerenversie van Anthony Burgess' boek over adolescentengeweld. Engelstalig, met de boodschap die in de verfilming ontbrak: dat het allemaal vanzelf overgaat zodra die punks volwassen zijn. 21 febr Vlaardingen Stadsgehoorzaal.

WINGS OF WAX De dichter W.H.Auden en Brueghels 'Icarus' inspireerden Jirí Kylián tot een nieuw meesterwerk: 'Wings of wax'. Een ondersteboven hangende boom haalt hierin het luchtruim naar de toneelvloer. Dit zwerk wordt door de superbe dansers van NDT 1 in radeloze vaart doorkruist. Hans van Manen blijft in dit programma binnenshuis met zijn ingetogen 'Kammerballett', terwijl Billy Forsythe met het extroverte 'Say bye-bye' weer de straat opzoekt. 22 febr Leeuwarden De Harmonie.

DYNAMISCHE DANS Nederlands Dans Theater 2 brengt vuurwerk met 'Solo', een swingende estafette voor drie 'kwajongens' van Hans van Manen en Jirí Kylians 'Un Ballo'. Tijd voor bezinning geeft het pregnante, dwingende dansstuk 'Sammenfall' van Johan Inger en Joe Kanamori's aangrijpende 'Under the Marron Tree'. Het radde en gladde ballet 'Volubilis' van Lionel Hoche opent het goed gevulde programma. 21 febr Winschoten CC de Klinker, 22 febr Dordrecht Schouwburg Kunstmin.

AMANDA Een monoloog van Walter van den Broeck, gespeeld door Ingeborg Elzevier. Fraaie toneeltekst over een Mexicaanse vrouw die ooit gehuwd is geweest met een Belgische man. Voorstelling over het dilemma tussen passiviteit en slagvaardigheid. Ingeborg Elzevier speelt een mooie, ingetogen en ook opstandige rol. 22 febr Purmerend De Purmaryn, 27 febr Hoogeveen C.C. De Tamboer.

SURPRISE Introdans viert dit seizoen zijn zilveren jubileum met drie feestelijke programma's. 'Surprise' is de 2e voorstelling. Hieraan geven niet alleen de verrassend fraaie, nieuwe balletten van Ted Brandsen, Conny Janssen en Jorma Uotinen, en ook een vernieuwd werk van Ton Wiggers, een gulden randje, maar vooral de gedreven prestaties van de dansers. 21 feb Deventer Schouwburg De Leeuwenbrug, 25 feb Groningen Stadsschouwburg.

EN VERDER Lang Leve de Opera met Jasperina de Jong en Lieuwe Visser 21 t/m 23 febr Utrecht Stadsschouwburg, 25 febr Nijmegen Stadsschouwburg, 26 febr Oss De Lievekamp, 27 febr Papendrecht De Willem; Hoera We Zijn Normaal, liedjes van Annie M.G. Schmidt 21 t/m 23 febr Amsterdam Nieuwe de la Mar, 25, 26 febr Almere De Metropole, 27 febr Vlaardingen Stadsgehoorzaal; De Vier Jaargetijden cabaret van Hans Liberg 21, 22 febr Nijmegen Stadsschouwburg, 25, 26 febr Oosterhout De Bussel, 27 febr Heerlen Stadsschouwburg; Niet Zeiken, Gewoon Doen door cabaretier Vincent Bijlo 21 febr Doetinchem Amphion, 22 febr Geertruidenberg De Schattelijn; Tour '97 theaterzang door de groep Intermezzo, 21 febr Zwolle Odeon, 22 febr Spijkenise De Stoep, 27 febr Vlissingen Arsenaaltheater; Afgeragd door de cabaretgroep Niet Uit Het Raam. 22 febr Druten Agora; Sex persiflage-cabaret door de Vliegende Panters 21 febr Theaterkerk Wadway, 22 febr Camuz Voorburg, 26 febr Amphion Doetinchem; West Side Story 21 t/m 27 febr Rotterdam Luxor; Scherzo muzikaal variété 21, 22 febr Gouda Schouwburg, 24 t/m 27 febr Stadsschouwburg Sittard; Als ik het niet dacht cabaret door Kees Torn 21 febr Zaandam De Burcht, 22 febr Leiderdorp Muzenhof.