Voorkeur; Muziek

ARTYOMOV FESTIVAL Van 26 febr t/m 1 maart wordt in het Amsterdamse Bethaniënklooster, Barndesteeg 6b, een festival gewijd aan de Russische componist Vyacheslav Artyomov (Moskou, 1940), die ook aanwezig zal zijn. Artyomov, die in de Sovjet-tijd door het regime werd genegeerd, richtte met Viktor Soeslin en Sofia Goebaidoelina het ensemble Atreja op en componeerde 'een oeuvre dat inspiratie vond in Russische folkore, Idiase muziek en romantische Europese muziek, uitlopend Messiaen, Strawinsky en Varèse.' Op 23 febr 14u15 is er een videofilm en klinken vier stukken. Op 26 febr 20u15 is er een lezing over zijn Requiem en een video met een uitvoering daarvan, op 1 maart 14u15 opnieuw video en concert. Inl.: 020-6250078.

FLUITGENOOTSCHAP Het Nederlands Fluitgenootschap viert het vijfjarig bestaan op 21 febr (20u30-22u30), 22 febr (9u30-013u) en 23 febr (9-17u) met een festival in het Gebouw voor K & W aan de Utrechtse Mariaplaats. Er zijn concerten (o.a. van Abbie de Quant, Marieke Schneemann, Harrie Starreveld en Jacques Zoon), optredens van fluitorkesten, lezingen, een forum van fluitisten en fluitbouwers en een fluiten- en muziekbeurs (23 febr. 10-17u).

TRISTAN KEURIS HERDACHT Na het Noordhollands Philharmonisch Orkest herdenkt ook het Residentie Orkest de onlangs overleden componist Tristan Keuris. Op het 21 febr 20u15 in de Haagse Dr Anton Philipszaal door George Pehlivanian gedirigeerde concert klinken van Keuris Arcade en Movements, verder het Concert voor twee hobo's van Alexander Voormolen (solisten: Pauline Oostenrijk en Hans Roerade) en de Serenade voor koperblazers van Willem van Oterloo.

RAJEHS MEHTA Deze Indiaas-Amerikaanse trompettist/componist onderzoekt in zijn eentje de relatie tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Na de pauze speelt het kwintet This, That & The Other o.l.v. cellist Tristan Honsinger. 20 feb BIMhuis.

ANDREW CYRILLE TRIO Hij was Cecil Taylors sparring partner in diens meest heftige jaren maar hij kan ook heel zacht spelen. Om dat te bewijzen komt slagwerker Andrew Cyrille deze keer met fluitist James Newton en bassist Lisle Atkinson. 20 feb De Werf, Gent, 21 feb BIMhuis, Amsterdam, 22 feb Popular Rotterdam.

NO DOUBT Wat een schok voor al die fans van de zwijmelballade 'Don't Speak', als blijkt dat deze tophit helemaal niet representatief is voor de springerige punkpop met ska-invloeden van No Doubt met Madonna-lookalike Gwen Stefani. 21 febr Statenhal, Den Haag

MAXWELL Soulsensatie met schatplicht aan de erven Marvin Gaye in de herkansing voor een concert dat eerder werd afgelast. 21 febr Paradiso, Amsterdam.

HEIDEROOSJES Gratis concert van Limburgse punknozems voor iedereen die zich in een rood Heideroosjes-shirt bij de deur van de poptempel vervoegt. Busreizen vanuit heel Nederland (tel/fax 077-3988164). 22 febr Paradiso, Amsterdam.

ZZ TOP Texaans trio rockt als een tuffende dieselmotor. De drummer heet Frank Beard, de andere twee hebben zo'n naam niet nodig om aan hun baard herkend te worden. 24 febr Central Studios, Utrecht.