Voorkeur; Galerie

UNDER MY SKIN 'Under my skin' is de titel van een groepstentoonstelling bij Artis in Den Bosch. Er zijn vijf schilders bijeengebracht die op een opmerkelijke manier omgaan met de 'huid' van het schilderij. Frank Hutchison bijvoorbeeld brandde voorstellingen in karton en Bastia Sluter laat door middel van bleekwater op velours figuren opdoemen die uit een andere wereld lijken te komen. Voor alle exposanten geldt dat de verfhuid geen doel op zichzelf is, maar dat het juist gaat om de meer ongrijpbare betekenissen die door de verf worden opgeroepen. De andere schilders zijn Jacqueline Kostermans, Rik Meijers en Rob Arbouw. Boschveldweg 471, Den Bosch. T/m 16 maart. Geopend do-zo 13-17u.

SELECTIE RIJKSACADEMIE Lydia Schouten selecteerde een aantal studenten van de Rijksacademie. Een verrassing is het poëtische en humoristische videowerk van Marjan Laaper. Blote voetjes wiebelen in een bak met water, en een mysterieuze ikoon verschijnt en verdwijnt boven het industrielandschap van de Maasvlakte. Una Henry enseceneerde op quasi-kinderlijke manier een auto-ongeluk met grote speelgoedauto's em bloederige poppen. Verder: fotowerken van Edwin Zwakman, Saskia Janssen en Fiona Tan. Bij MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. T/m 2 maart. geopend wo-zo 13-18u.

WAT AF IS, IS NIET GEMAAKT Kunstcriticus en curator Mark Kremer vroeg voor zijn tentoonstelling 'Wat af is, is niet gemaakt' aan 25 kunstenaars een werk uit te kiezen dat 'een opmerkelijke wending in hun oeuvre weerspiegelt'. Een lastige vraag, die wel een gevarieerde tentoonstelling heeft opgeleverd. Met o.a. Aernout Mik, Job Koelewijn, Mirjam de Zeeuw, Renée Kool, Jan van de Pavert, Eran Schaerf en Berend Strik. In de Utrechtse School, Boorstraat 107, Utrecht. T/m 3 maart. Geopend wo-zo 13u30-17u30. Op 22 en 23, en 25 t/m 27 febr. tevens 19u30-23u.

GABOR ROSKO De van origine Hongaarse galerie Zichy presenteert in Leiden onder de titel 'Plantenleven, geheimzinnig?' recente aquarellen en tekeningen van de eigenzinnige kunstenaar Gábor Rósko, een Hongaar die geruime tijd in Nederland werkte. Zijn bladen hebben een hoog surrealistisch gehalte, zoals ook te zien is in het boek '50 drawings', dat de organiserende Stichting Européer net heeft uitgegeven. Steenstraat 7, Leiden. T/m 13 maart. Geopend wo-vr 13-18u, za 13-17u.

EN VERDER Prix Nouvelles Images t/m 26 febr 22, Den Haag; Mai van Oers en Lisa Couwenbergh bij de Archipel, Apeldoorn, t/m 16 maart; Ine Lamers bij Reuten Galerie, Amsterdam, t/m 8 maart; Herman de Vries bij Art Affairs, Amsterdam, tot 17 maart; beelden van Tom Claassen bij Fons Welters, Amsterdam, tot 2 maart; Tony Scherman bij Barbara Farber, Amsterdam, t/m 20 maart; Kees Smits bij Galerie Slewe, Amsterdam, t/m 29 maart; (Be)Kleding, met o.a. Antonietta Peeters, Dries van Nooten, Angus Fairhurst en Marlene Dumas, bij Paul Andriesse, Amsterdam, t/m 15 maart.