Voorkeur; Films

BREAKING THE WAVES Passie verpakt als heiligenleven, dat is het drie uur durend melodrama van Lars von Trier dat alle emoties de vrije teugel geeft. In een bar dorpje aan de Schotse noordkust offert een jonge vrouw zich op voor haar doodzieke geliefde. Met Emily Watson als wereldvreemde heldin die sympathie, ja zelfs liefde afdwingt. Amsterdam: Alhambra, Filmtheater Desmet, De Meervaart. Breda: Chassée Cinema's. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME Vrije tekenfilmbewerking van de Disneystudio's van Victor Hugo's roman uit 1831 kent een jonge, mismaakte en ontwapenende klokkenluider, die niet door zelfhaat wordt gekweld, maar zich redelijk staande weet te houden. De boodschap is speciaal gericht op kinderen uit onze zo op uiterlijkheden gefixeerde cultuur, maar ook voor cinefielen, die beelden uit de film met Charles Laughton (1939) zullen herkennen. In meer dan 24 theaters.

MICROCOSMOS, LE PEUPLE DE L'HERBE Twee Franse amateurbiologen, Claude Nuridsany en Marie Pérennou, construeerden een weilandschap in de schuur van hun huis in de Aveyron en filmden met een 35-millimetercamera parende slakken, vechtende mieren, ritsende rupsen, en een Sisyphus-kever in de weer met een bal mest. De verbluffende beelden maken duidelijk dat je voor een superieure spektakelfilm geen dinosaurussen nodig hebt. In meer dan 10 theaters.

THE PORTRAIT OF A LADY Hyperintelligente, vaak te subtiele verfilming door de Nieuw-Zeelandse Jane Campion van Henry James' gelijknamige roman uit 1881 over een jonge Amerikaanse (Nicole Kidman) in Europa voor wie de wereld aan haar voeten ligt, en die zich toch laat strikken en ruïneren. Bombardement van hoogwaardige scènes beneemt de kijker soms de adem. In meer dan 13 theaters.

SECRETS AND LIES De Gouden Palm-winnaar van 1996 is een subliem opgebouwd en psychologisch overtuigend drama over uit elkaar gegroeide familieleden en een adoptiedochter die wil weten wie haar biologische moeder is. Sentiment wordt niet geschuwd, scenario en acteursregie verdienen bewondering. Mooie hoofdrol van Brenda Blethyn. In meer dan 13 theaters.

SHINE Scott Hicks' filmbiografie over de Australische concertpianist David Helfgott, die na een tyrannieke opvoeding in Perth Londen een zenuwinzinking kreeg, pretendeert geen case-history te zijn, maar een beknopt verhaal over gebroken talent en lyrische waanzin. Met veel gevoel voor humor en empathie voor vader en zoon, en een gedenkwaardige vertolking van Geoffrey Rush als een opgewekte gek. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Alfa, Kriterion Theater/Studio K, The Movies. Enschede: Alhambra. Groningen: Camera. Maastricht: Palace. Rotterdam: Pathé Schouwburgplein. Utrecht: Camera/Studio Theater.

TREES LOUNGE Net als zijn grote voorbeeld John Cassavetes is de acteur Steve Buscemi in zijn regiedebuut meer geïnteresseerd in de personages en de tekening van hun karakters dan in een dwingend plot. Zijn onnadrukkelijke observatie van het dagelijks leven van morsige sleutelaars kenmerkt zich door humor, melancholie en subtiel spel van onder meer Chloe Sevigny en Mark Boone Junior. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Cinecenter, Filmtheater Rialto. Breda: Chassée Cinema's. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

EN VERDER O Amor Natural Amsterdam: Cinecenter; Chacun Cherche Son Chat, Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Bioscoop 'Concerthuis', Filmtheater Liga '68; Evita in meer dan 19 theaters; Lang Leve De Koningin, Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg; De Nieuwe Moeder, Enschede, Filmtheater Concordia Cinema; Fargo Amsterdam: The Movies. Groningen: Bioscoop 'Concerthuis', Filmtheater Liga '68.Maastricht: Filmtheater Lumière. Utrecht: Springhaver Theater; Il Postino, Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Camera. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Utrecht: City Theater / Movies.