SCHOOLTASSEN

Met beide handen houdt Fadoua (13) haar rugzak voor zich uit en kijkt ernaar alsof ze hem voor het eerst ziet. “Ik heb hem alleen gekocht omdat ik hem mooi vind”, zegt ze over haar vuilwitte lederen tas met bruine biesjes.

Het kolos dat Fadoua meezeult, is merkloos en daarom een uitzondering tussen alle andere rugzakken op het Mondriaanlyceum in Amsterdam. De kleur of de handzaamheid doet er niet toe, de naam op de tas is de doorslaggevende factor bij de aankoop. Met Lowland Company of Eastpak kun je goed voor de dag komen.

Jaadelbouk (12) behandelt zijn Eastpak met alle egards. Op zijn tas wordt niet gekliederd. “Hij moet netjes blijven”, zucht hij terwijl hij onzichtbaar stof van de tas klopt. Zijn vriend Mohammed (13) werpt een blik op zijn eigen zwarte tas van een te verwaarlozen merk. “Het is wel een stevige tas”, verontschuldigt hij zich.