Ruzie binnen Zajedno op tijd bezworen

BELGRADO, 20 FEBR. Een ruzie binnen de Servische oppositie over het burgemeesterschap van Belgrado is net op tijd bezworen. De gemeenteraad kiest vandaag vrijwel zeker Zoran Djindjic, een van de leiders van de oppositiecoalitie Zajedno, tot burgemeester.

De verkiezing door de gemeenteraad is de voorlopige afsluiting van een crisis die in november vorig jaar begon, toen president Miloševic van Servië de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in een reeks grote steden annuleerde. Pas na meer dan tachtig dagen van dagelijkse betogingen door aanhangers van Zajedno werd de uitslag alsnog erkend.

Overigens brak eerder deze week een eerste ruzie uit binnen Zajedno, toen Djindjic' bondgenoot binnen Zajedno, Vuk Draškovic, plotseling ging tornen aan de afspraak dat Djindjic burgemeester zou worden. In een vraaggesprek met twee kranten zei Draškovic dat men zich in zijn partij boos had gemaakt over de bewering dat Zajedno geen betere kandidaat voor het burgemeesterschap in huis heeft dan Djindjic. Dat had zijn achterban “beledigd”; zij eisten een eigen kandidaat voor de functie, aldus Draškovic.

Djindjic' Democratische Partij verzette zich vervolgens tegen het plan, Draškovic' vrouw Danica tot voorzitter van het bestuur van het district Belgrado te kiezen. De partij eiste openbaarmaking van een medisch rapport waarin werd geconcludeerd dat ze “volstrekt ongeschikt” is voor die functie. Draškovic was zelf ook tegen: hij zei in het vraaggesprek de verkiezing van zijn vrouw met een veto te zullen verhinderen. Danica Draškovic staat bekend om haar zeer radicale uitspraken. De ruzie tussen de aanhang van Draškovic en die van Djindjic werd echter in de loop van deze week bijgelegd.

In de stad Leskovac in het zuiden van Servië zijn gisteren de leiders van de plaatselijke socialistische partij SPS - de regeringspartij van president Miloševic - in opstand gekomen. 37 Prominente lokale SPS-leden zijn afgetreden. Zij wonnen de gemeenteraadsverkiezingen in november, maar hebben nu met Miloševic gebroken omdat hij zijn eigen kandidaat - en niet de hunne - burgemeester van Leskovac wilde maken. De 37 hebben aangekondigd een eigen partij te vormen. Hun vertrek kan ertoe leiden dat Zajedno in Leskovac aan de macht komt.

De vrouw van Miloševic, de politiek zeer invloedrijke Mirjana Markovic, heeft gisteren in een gesprek met het regeringsgezinde blad Borba de leiders van Zajedno uitgemaakt voor “militante, woedende, wilde beesten” die 'agressie' plegen tegen haar en haar man. Zajedno, zei ze, bestaat uit “rigide politici, gefrustreerde intellectuelen, een paar afstammelingen van mensen die in de oorlog door anti-fascisten werden verslagen, verwarde stedelingen en gierige petits bourgeois”. (Reuter, AP)