Resultaat Volvo daalt

STOCKHOLM, 20 FEBR. Het Zweedse Volvo heeft over het afgelopen jaar het bedrijfsresultaat zien teruglopen van 10,2 naar 3,7 miljard kroon (bijna een miljard gulden). Dit heeft het concern gisteren bekendgemaakt. De omzet daalde met 9 procent tot 156,1 miljard kroon.

De netto winst steeg van 9,3 naar 12,5 miljard kroon. De stijging kwam voornamelijk voor rekening van boekwinsten als gevolg van desinvesteringen van onderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren. Volgens Volvo is de financiële positie van het bedrijf hierdoor versterkt. Volvo wil zich meer op zijn kernactiviteiten (auto's) richten, zo onderstreepte de onderneming gisteren.

Het bedrijfsresultaat in de autosector daalde met ruim de helft van 7,5 miljard kroon tot 3,6 miljard kroon, vooral door slechte resultaten in de sector vrachtwagens. Volvo Cars (personenauto's) behaalde een bedrijfsresultaat van 1,5 miljard kroon, een stijging met ruim 400 miljoen kroon. Het bedrijfsresultaat in de vrachtwagensector daalde scherp van 5,1 miljard naar 878 miljoen kroon. De slechte prestatie houdt vooral verband met sterk tegenvallende verkopen in de VS.