Raad aan Feyenoord: laat supporters thuis

ROTTERDAM, 20 FEBR. De voetbalbond heeft Feyenoord de suggestie gedaan geen supporters meer mee te nemen naar uitwedstrijden. Dat schrijft de commissie van beroep van de KNVB naar aanleiding van wangedrag van Feyenoord-aanhangers op 20 oktober 1996 in het PSV-stadion. Het was de zevende straf van Feyenoord wegens misdragingen van supporters in dit seizoen.

“Gezien de frequentie van de wanordelijkheden veroorzaakt door de aanhang” van Feyenoord en de “gestelde onmacht om daartegen adequate maatregelen te treffen” geeft de commissie van beroep de Rotterdamse club in overweging over te gaan tot “de meest vergaande maatregel: bevorderen dat de aanhang uitwedstrijden niet bijwoont”.

Feyenoord is bereid alles te proberen om het wangedrag van de aanhang te verminderen. “Er is geen lol meer aan”, zegt senior-manager F.K. Blankemeijer. “Wij willen graag de vinger opheffen, wij willen ze graag koest houden. De supporters begrijpen nu misschien dat de maat vol is. Maar het is de vraag of die kwaadwillende jongens thuis blijven als ze niet naar uitwedstrijden mogen. Ze zijn heel inventief, ze doen altijd iets waar je niet op rekent.”

Bij de commissie van beroep is bezwaar mogelijk tegen straffen opgelegd door de tuchtcommissie, die boetes kan geven tot 250.000 gulden of punten kan aftrekken in de competitie. Feyenoord kreeg dit seizoen al zeven straffen: geldboetes van 25.000 tot 35.000 gulden, in totaal meer dan 200.000 gulden.

In voetbalstadions is een vak (10 procent van de capaciteit) gereserveerd voor supporters van de bezoekende club, die alleen kaartjes kunnen kopen met een clubcard. Bij 'risicowedstrijden' komen de fans alleen binnen met een treinreis onder politiebegeleiding.