Proefklas

naam: Nicolette Langendam; leeftijd: 12; woonplaats: Nijmegen; school: Categoriale Notre Dame des Anges Havo, Ubbergen; klas: 1; hobby's: dansen en kunstrijden op de schaats.

“Ik moest eerst trainen en daarna zijn mijn moeder en ik snel-snel naar de open dag gegaan, we hadden nog maar een half uur. Dat is best weinig tijd om goed rond te kijken. De basisschool in Nijmegen waarop ik zat, vond ik te groot. Daar zaten zoveel leerlingen dat ze bijvoorbeeld niet meer op kamp gingen, alleen maar een dagje weg.

“Mijn broer Roy zit in de derde klas van de Havo van een grote school in Nijmegen. Eerst zat hij nog in een apart gebouw, maar nu heeft hij les in het grote hoofdgebouw. Volgens mijn moeder kennen de leraren op die school je naam niet en ben je gewoon maar een nummer voor ze. Roy is naar die school gegaan omdat al zijn vrienden ook daarheen gingen. Maar dat maakte mij niet uit. Ik wilde een goede sfeer. Het voordeel van deze school is dat het alleen een Havo is en je met kinderen in de klas zit die leren niet erg vinden en ongeveer hetzelfde kunnen.

“Kinderen die ik ken van dansen, hadden me verteld dat dit een fijne school is. Toen mijn moeder en ik op de open dag kwamen, kregen we meteen allemaal informatie, er waren proeflessen van een kwartier en je kon achter een bord staan om je te laten fotograferen als een mannetje met een diploma in de hand.

Iedereen riep 'kijk hier eens' tegen je, en 'kom eens'. Ik heb ook gelet op de mensen en of ze er aardig uitzagen.

“Mijn moeder had gezegd dat ik zelf mocht beslissen welke school het zou worden. Maar ze zei ook dat als ze die school echt niets voor mij vond, ze het dan toch niet goed zou vinden. Maar mijn moeder was net zo enthousiast als ik over deze school.

“Omdat ik van de school een Mavo/Havo advies had, moest ik voor de zomervakantie eerst een week met de proefklas meedoen voordat ik kon worden toegelaten. We kregen les in alle vakken en voor de gein ook in Duits, wat je eigenlijk pas in de tweede krijgt. De uitslag zouden ze opsturen. Ik was niet zenuwachtig, alles was goed gegaan.

“Door de proefklas kende ik al een paar kinderen. En een meisje dat ik van vroeger ken, van de scouting, ging ook naar deze school. Zij komt ook uit Nijmegen en nu doen we alles samen.

“Het fijne van deze school is dat iedereen op hetzelfde niveau zit. Als je een onvoldoende op je rapport hebt, helpen ze je meteen met bijspijkeren en extra uren. Het allerleukste zijn de projectdagen na iedere proefwerkweek. Dan maak je met de muziekles een reclamespotje en bij Nederlands werk je met de klas aan een krant.

“Ze letten hier ook op het milieu. Met een pasje kun je drinken halen in een plastic beker en als je die weer terugbrengt, krijg je je pasje terug. Dat soort dingen, daar moet je ook op letten als je kiest.”

    • Suzanne de Winter