Personeel bezet woningbedrijf

CAPELLE A/D IJSSEL, 20 FEBR. Een kleine twintig medewerkers van de in financiële problemen verkerende woningbouwvereniging 'De Samenwerking' in Capelle aan den IJssel houden al drie dagen hun kantoor bezet. Het personeel eist dat er een onderzoek komt naar het “ziekmakende personeelsbeleid” van de directie. De directie moet op non-actief worden gesteld, menen de bezetters.

Dinsdagmorgen in alle vroegte begonnen zeventien van de 23 medewerkers van de Samenwerking een bezettingsactie in hun kantoor. Vorige week al had het personeel het vertrouwen in de tweekoppige directie opgezegd. Daarbij eiste het dat er in samenwerking met het personeel een onderzoek moest komen naar het personeelsbeleid, dat volgens het personeel “ernstig tekort” zou schieten. Het bestuur van de corporatie weigerde de eisen in te willigen, waarop de medewerkers zinden op hardere maatregelen.

De bezettingsactie die daaruit voortvloeide wordt gesteund door een aantal lokale huurdersverenigingen en door de bouwbonden van de FNV en de CNV. Nu blijkt dat de actie meerdere dagen in beslag neemt, hebben de bonden de onderhandelingen overgenomen van het personeel. CNV en FNV overlegden inmiddels twee keer met directie en bestuur, maar wezen het plan om een onafhankelijk onderzoeksbureau, zonder toezicht van het personeel, in te schakelen als “onvoldoende” van de hand. Het actievoerende personeel besloot daarop ook 's nachts in het kantoor te blijven. Het zegt niet te stoppen voordat alle eisen zijn ingewilligd.

De Samenwerking kampt al jaren met enorme schulden. Vorig jaar claimde het bedrijf 194 miljoen gulden bij het ministerie van Volkshuisvesting en de gemeente. In een kort geding werd deze eis afgewezen. Inmiddels heeft de corporatie een steunbedrag van 135 miljoen gulden gevraagd bij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting.

Volgens Cees Bos van de FNV Hout- en Bouwbond grijpt de directie van De Samenwerking de crisis aan om personeel te lozen. “Uit zeer betrouwbare bron hebben wij vernomen dat de directie een lijst opstelde met medewerkers die niet adequaat functioneerden. Toen het personeel een training kreeg die onderdeel was van een interne cultuuromslag, werden juist deze mensen met extra werk opgezadeld. Acht mensen raakten na de trainingssessie overspannen. Zo ga je niet met je personeel om”, aldus Bos.