Onrust personeel Unilever

DEN HAAG, 20 FEBR. De 2.000 werknemers van de Unilever-chemiebedrijven in Nederland maken zich grote zorgen over hun toekomst. Het concern kondigde vorige week de verkoop aan van al zijn chemie-activiteiten, goed voor 9 procent van de concernomzet.

De Unilever-werknemers vrezen voor hun baan wanneer hun bedrijven in handen vallen van branchegenoten. Ze willen dat het Nederlands-Britse concern zich bij de verkoop met name richt op bedrijven die niet in dezelfde sector actief zijn, zegt bestuurder Hans van der Windt van de Industriebond FNV. Hij spreekt ook namens CNV Industrie- en Voedingsbond, VHP/VHPU, de Unie en de ondernemingsraden.

“Bij Quest bijvoorbeeld zijn ze bang dat ze aan International Flavors & Fragrances (IFF) worden verkocht.” Die Amerikaanse onderneming heeft in Hilversum al een vestiging met bijna zeshonderd werknemers.

De betrokken ondernemingsraden en vakorganisaties voerden dinsdag spoedoverleg. Ze willen donderdag 27 februari met Unilever rond de tafel. Overlappingen met al bestaande activiteiten van nieuwe eigenaren moeten zeer beperkt zijn en de bedrijven moeten als zelfstandige groepen kunnen voortbestaan.

De bedrijven die Unilever wil verkopen zijn Quest International in Naarden en Maarssen (1.034 werknemers), Unichema International in Gouda (578), het Britse Crosfield met een vestiging in Eijsden (186), het Amerikaanse National Starch and Chemical Company met een vestiging in Zutphen (95) en Vinamul in Geleen (109). De bedrijven moeten nog dit jaar worden afgestoten, en bloc of afzonderlijk. Analisten ramen een opbrengst van 8 à 10 miljard gulden.

Naast de angst om hun baan te verliezen, vrezen de werknemers en hun bonden voor de arbeidsvoorwaarden. Ze willen zeker met Unilever in de slag over hun pensioenrechten. Op pensioengebied zitten Unilever-werknemers namelijk in een paradijselijke situatie.

Het Unilever-pensioenfonds Progress heeft een grote overwaarde en boekt geregeld hoge beleggingsresultaten, waardoor Unilever-werknemers al vele jaren geen pensioengelden meer afdragen. Geregeld stort het fonds kapitaal terug in de Unilever-kas. De directie is in principe bereid tot een gesprek. (ANP)