Nethold sluit bedrijf, 100 man op straat

ROTTERDAM, 20 FEBR. Het betaaltelevisieconcern Nethold wordt ontmanteld. Het internationale hoofdkantoor in Hoofddorp is gisteren plotseling gesloten en circa 100 mensen verliezen hun baan.

De ingreep is een rechtstreeks gevolg van de overname van Nethold (in Nederland vooral bekend door FilmNet) door de Franse betaaltelevisiegigant Canal Plus in september vorig jaar. Lang is onduidelijk gebleven wat de gevolgen van de overname zouden zijn voor het voortbestaan van Nethold als afzonderlijk bedrijf. Canal Plus, een voormalige staatsonderneming, heeft wereldwijd circa 8,5 miljoen betaal-tv abonnees.

Volgens directeur P. Kenninck van Nethold Benelux wordt Nethold opgeheven en worden de verschillende werkmaatschappijen direct onder Canal Plus gebracht. In totaal zullen er 150 arbeidsplaatsen verdwijnen, waarbij voor 50 mensen elders in het concern nieuw werk wordt gezocht. Voor 100 mensen is ontslag aangevraagd.

Bij de werkmaatschappijen gaat het om het abonneekanaal FilmNet, Multichoice (een bedrijf dat probeert digitale decoders te verkopen en de digitale transmissie verzorgt van tv-stations als RTL4 en SBS6) en Irdeto (dat digitale technologie ontwikkelt). De internationale inkoop van film- en sportrechten, voor Nethold verzorgd door dochteronderneming Pronet, wordt wel gebundeld met de Franse activiteiten. Bij de Nederlandse dochters vallen geen ontslagen. Ook de niet-Nederlandse dochterondernemingen van Nethold in België, Scandinavië en Oost-Europa worden rechtstreeks onder het hoofdkantoor van Canal Plus in Parijs geplaatst.

Volgens Kenninck is er in de nieuwe constructie nauwelijks nog behoefte aan 'centrale diensten' in Nederland. Voor zover dat nog wel nodig is, zal het hoofdkantoor van Canal Plus in Parijs daarvoor zorgen.

Het personeel op het hoofdkantoor in Hoofddorp wist wel dat het aantal banen daar zou worden ingekrompen. Maar volgens een van de personeelsleden, die anoniem wil blijven, kwam de sluiting van het kantoor als een grote verrassing. Gisterochtend werd de werknemers schriftelijk verzocht het pand te verlaten zonder hun bureaus op te ruimen en “niet meer terug te keren”. De 150 werknemers zijn voor een groot deel buitenlanders. Slechts weinig personeelsleden zijn lid van een vakbond, daarom zijn de bonden niet betrokken geweest bij overleg met de directie. Wel zijn de bonden gisteren ingelicht over het ontslag van 100 mensen. Nethold biedt hun een sociaal plan aan: vijf maandsalarissen plus een maandsalaris voor elk gewerkt jaar en inschakeling van een outplacement-bureau voor het zoeken naar nieuwe banen.