Moskou staat open voor NAVO-brigade

MOSKOU, 20 FEBR. Rusland heeft zich gisteren bereid getoond het Amerikaanse voorstel voor een gezamenlijke NAVO-Ruslandbrigade te overwegen, maar zich nog onthouden van een duidelijke reactie. Russische leiders zeiden meer details nodig te hebben voordat ze konden reageren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zal het idee vandaag en morgen in Moskou voorleggen in gesprekken met Russische leiders, waarin zij hun onvrede over de uitbreiding van de NAVO wil verzachten. Zij presenteerde het idee dinsdag aan haar NAVO-collega's.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Nikolaj Afanasievski, zei gisteren dat Moskou meer gegevens zou verwelkomen: “Dat zou in ons belang zijn.” De persbureaus Itar-Tass en Interfax citeerden een anonieme generaal op het hoofdkwartier van de generale staf van de strijdkrachten die zei dat Moskou Albrigths voorstel zal overwegen. “Als dit een soort scherm is voor Europa's defensie tegen Joost-mag-weten-wie, dan is het onacceptabel”, zei de generaal. “Het ligt anders als deze gezamenlijke brigade vredeshandhavende taken uitvoert zoals die van de multinationale troepen in Bosnië.” Tass zei: “Rusland is klaar om het voorstel te onderzoeken.” Russische communisten en nationalisten reageerden negatief op het voorstel, terwijl meer liberaal gezinde parlementariërs het de moeite waard vonden om het te overwegen.

Albright zal vandaag en morgen in Moskou ook voorstellen voor vermindering van de conventionele wapens in Europa presenteren. De NAVO werd het gisteren eens over reducties tot onder het niveau van het in 1990 overeengekomen CFE-verdrag, dat de aanwezigheid van conventionele wapens in Europa beperkt. Albright zal het voorstel in Moskou presenteren als een bewijs dat een uitgebreide NAVO geen bedreiging vormt. Het plan voor de aanpassing van het CFE-verdrag wordt vanaf vandaag in Wenen de inzet van onderhandelingen met Rusland.

Hoewel nog over specifieke aantallen moet worden onderhandeld, heeft de NAVO volgens een Amerikaanse diplomaat besloten het grondmaterieel verder terug te brengen, waaronder tanks, pantservoertuigen en artillerie. De NAVO heeft nu drie keer zoveel conventionele wapens als Rusland. Het CFE-verdrag heeft de VS, Rusland en andere partijen in het door dertig landen ondertekende verdrag al genoopt tot het vernietigen van meer dan 58.000 onderdelen van hun materieel. De NAVO heeft nu voorgesteld per land beperkingen aan wapens te stellen, in plaats van de huidige blok-tegenover-bloklimieten in het verdrag. (Reuter, AP)