Mercedes neemt trucks van Ford over

STUTTGART, 20 FEBR. De Duitse autofabrikant Mercedes, de autodivisie van Daimler-Benz, neemt de sector zware vrachtwagens over van het Amerikaanse concern Ford. Beide partijen tekenden gisteren een intentieverklaring. De definitieve overeenkomst hangt onder meer af van toestemming van de Amerikaanse autoriteiten. De twee hebben afgesproken geen mededelingen te doen over de verkoopprijs.

Het is de bedoeling de Ford-vrachtwagens onder te brengen bij Freightliner, de Amerikaanse vrachtwagendivisie van Mercedes. Dat betekent voor deze onderneming een omzetgroei van een miljard dollar tot 5,8 miljard dollar.

Mercedes is op de wereldmarkt voor zware trucks marktleider. Op de Amerikaanse markt zou het aandeel op de vrachtwagenmarkt door de overneming uitgroeien tot 40 procent, reden waarom de Amerikaanse autoriteiten de voorgenomen transactie onder de loep zullen nemen.

De topman van Daimler-Benz, Jürgen Schrempp, verklaarde dat “we vooruitkijken en die activiteiten uitbreiden waar we veel verstand van hebben en waar we aanhoudend winst en groei verwachten”. De Noordamerikaanse markt biedt Mercedes al een goed rendement en dat kan nu alleen maar groeien, aldus Schrempp. De topman kent de vrachtwagenmarkt goed. Aan het begin van de jaren tachtig leidde hij voor Mercedes de Amerikaanse truckfabrikant Euclid, die inmiddels is verkocht.

Freightliner breidt zijn dominante positie in de VS flink uit met de aankoop van de zware Ford-trucks. Van de zware trucks, van meer dan vijftien ton, verkocht de Mercedes-divisie vorig jaar in de VS bijna 50.000 stuks. Dat is 5,9 procent minder dan in 1995, maar de markt kromp met 15,5 procent. Het marktaandeel nam derhalve toe van ruim 26 tot bijna 30 procent. Ford zag de verkoop van zijn zware trucks op de Amerikaanse markt zakken met 21 procent tot ruim 15.000 stuks. Het marktaandeel verminderde van 9,6 tot 9 procent.