Lof en kritiek voor Chinese leider; Afscheid van Deng Xiaoping

PEKING, 20 FEBR. In Peking is met kalmte gereageerd op het overlijden, gisteren, van China's opperste leider in ruste, Deng Xiaoping. Deng overleed gisteravond om acht minuten over negen plaatselijke tijd, op 92-jarige leeftijd.

Hij overleed aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en een longinfectie. De crematie is op 25 februari. Het heengaan van Deng werd bekendgemaakt door het Chinese persbureau Nieuw China. Het persbureau schreef dat de partij en de regering “met diepe gevoelens van leedwezen, van de gehele partij, het gehele leger en de gehele bevolking van alle etnische groeperingen in het gehele land, moeten mededelen dat onze geliefde kameraad Deng Xiaoping ... is overleden.”

In het buitenland is ingetogen gereageerd. Deng wordt alom geprezen als een van de grote leiders van de twintigste eeuw. Deng, die in 1994 tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar in Shanghai voor het laatst in het openbaar verscheen, bekleedde al ruim zes jaar geen functies meer.

Vanaf maandag deed het gerucht de ronde dat Dengs lichamelijke conditie zo was verslechterd dat rekening werd gehouden met zijn dood. Chinese politieke leiders, onder wie president Jiang Zemin en premier Li Peng, keerden die dag terug naar Peking van werkbezoeken elders in China.

Hoewel de gezondheid van Deng de afgelopen jaren dikwijls aanleiding heeft gegeven voor speculaties, en zijn dood derhalve niet onverwacht komt, bestaat over de gevolgen die zijn dood heeft voor het Chinese leiderschap veel onduidelijkheid. Zijn slechte gezondheid heeft niet kunnen verhinderen dat Dengs invloed op het Chinees politiek beleid aanzienlijk is gebleven.

Deng was de man die van 1978 tot 1990 leiding heeft gegeven aan China en het land van een ultra-Marxistische tot een moderne, zij het repressieve samenleving heeft gemaakt. “Deng Xiaoping was een groot Marxist, een groot proletarisch-revolutionair, staatsman, militair strateeg, diplomaat, een door de wol geverfd communistisch krijger, de belangrijkste architect van China's socialistiche hervormingen, opendeurpolitiek, modernisering en grondlegger van de theorie van de opbouw van socialisme met Chinese karakteristieken”, aldus Nieuw China. De lange reeks loftuitingen bewijst dat de Chinese communistische partij vastbesloten is Dengs uitvaart te omgeven met alle egards die een partijlid toekomen

Analisten verwachten dat de politieke overgangsperiode rustig zal verlopen, aangezien Jiang Zemin al beschikt over de posities van partijchef, staatspresident en leider van de strijdkrachten. Het heengaan van Deng heeft tot dusver niet geleid tot grote sociale onrust onder de Chinese bevolking.

    • Floris-Jan van Luyn