Lichte aardbeving treft Oost-Drenthe

ROSWINKEL, 20 FEBR. Zuid-oost Groningen en een Oost-Drenthe zijn gisteravond om zeven minuten voor elf uur getroffen door een aardbeving. Volgens het KNMI in De Bilt was de beving met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter de zwaarste die zich deze eeuw in Noord-Nederland heeft voorgedaan.

Het epicentrum lag in het Drentse Roswinkel, waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) drie aardgasinstallaties heeft. De NAM in Assen gaat er van uit dat de aardschok het gevolg is van gaswinning. De schok werd gevoeld in Emmer-Compascuum, Nieuw-Weerdinge, Roswinkel, Nieuw-Dordrecht en Ter Apel. De schade bleef beperkt tot gebroken glaswerk. De politie in Groningen en Drenthe kregen gisteravond veel telefoontjes van verontrustende burgers. De aardbeving werd gevoeld als een heftige knal gevolgd door bodemtrillingen. “Het was een heel eng gevoel”, zegt G. Pagters uit Roswinkel. De schok hield volgens haar twintig seconden aan.

De schok is het gevolg van een verschuiven van twee vertikale delen van de aardkorst op een diepte van één tot twee kilometer. Het KNMI had vooraf berekend dat in verband met de afstand tot het aardoppervlak in dit gebied maximaal een aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter kan voorkomen. “Zwaarder dan die van gisteren kan niet”, aldus J. Haak van de afdeling Seismologie van het KNMI.

Volgens Haak valt na 125 aardbevingen in Noord-Nederland sinds 1986 niet meer aan de conclusie te ontkomen dat deze een gevolg zijn van aardgaswinning. Doordat gas uit poriën van de zandsteenlaag wordt gehaald klinkt deze laag in. Dat kan heel geleidelijk gaan, maar in breukenzones zoals in Oost-Drenthe ook schoksgewijs.

Sinds 11 juni 1992 hadden zich tot gisteren in Roswinkel al twaalf aardbevingen voorgedaan, variërend van een kracht van 1,0 tot 2,9 op de schaal van Richter. Toch zegt geoloog Haak een voorbehoud te moeten maken over de oorzaak, want er doen zich in het land ook aardbevingen voor die niet het gevolg zijn van gaswinning. Vorige week registreerde KNMI in Beverwijk nog een beving van 2,2. Het KNMI gaat extra meetapparatuur plaatsen bij Roswinkel om toekomstige schokkken beter te kunnen registreren. Over de aarbeving van gisteren zal het instituut een schriftelijke enquête houden onder de bevolking.

Op andere plaatsen waar de NAM gas wint, doen zich na het begin van de gaswinning de zwaarste aardschokken voor, vervolgens worden ze minder krachtig.Dat Roswinkel gisteren de zwaarste aardbeving heeft meegemaakt voldoet niet aan dit patroon. Volgens woordvoerder F. Duut van de NAM kunnen mensen die menen schade te hebben geleden door de aardbeving van woensdagavond claims bij de NAM indienen.