Korbach-effect werkt niet meer in Doetinchem

DOETINCHEM, 20 FEBR. De droom was te mooi om waar te zijn. In Doetinchem hoopte men heimelijk op Europees voetbal, maar na de bekernederlaag van De Graafschap resteert alleen een theoretische kans dat het sportieve wonder zich voltrekt. De thuisclub verloor gisteravond met 2-0 van Roda JC, dat zich als laatste club plaatste bij de laatste acht van het KNVB-bekertoernooi.

Een paar minuten voor het eindsignaal keerden de natgeregende toeschouwers teleurgesteld huiswaarts. Ze hadden alleen in het laatste kwartier waar voor hun geld gekregen. Toen schreeuwden ze weer hun kelen schor, toen stroopten de Superboeren ouderwets de mouwen op. Het wanhoopsoffensief van De Graafschap leidde tot enkele hachelijke momenten voor het doel van Roda. Zoals wel vaker viel de treffer aan de andere kant van het veld. De zesduizend Achterhoekers waren een illusie armer.

De euforische stemming in de eerste maanden van het seizoen heeft plaatsgemaakt voor berusting. Voor de winterstop verraste De Graafschap vriend en vijand met fris en aanvallend voetbal. De tweede plaats in de eredivisie was weliswaar van korte duur, het enthousiasme op de Vijverberg bleef onveranderd groot.

Langzaam maar zeker is De Graafschap afgezakt naar de plaats waar het gezien de financiële mogelijkheden thuishoort. De landelijke middenmoot past beter bij een provinciale club dan een plaats in een Europa-Cuptoernooi. Trainer Korbach ontkende gisteravond dat hij in een eerder stadium van internationaal voetbal had gedroomd. “Ik gokte voor de competitie op een achtste plaats en toen werd ik nog uitgelachen. Nadat we zo sterk begonnen waren, werd er door sommigen opeens over een zesde plaats gesproken. Dat wordt nu een moeilijk verhaal.”

Het zogenaamde Korbach-effect lijkt een beetje uitgewerkt in Doetinchem. De welbespraakte coach heeft in zijn lange carrière regelmatig een club in nood van degradatiezorgen verlost. Meestal was het succes van korte duur en vertrok Korbach binnen enkele jaren naar een volgende club. Na zestien maanden bij De Graafschap lijkt het heilige vuur gedoofd, bij de trainer en bij zijn spelers. Na de competitienederlaag tegen Ajax en het bekerverlies tegen Roda wacht De Graafschap zaterdag een thuiswedstrijd tegen FC Twente. De sombere gelaatsuitdrukking van Korbach belooft weinig goeds voor de nabije toekomst.

De Graafschap kon geen moment imponeren tegen Roda. De Limburgers speelden verzorgd voetbal, De Graafschap probeerde met opportunistisch spel de tegenstander te ontregelen. Het leverde kolderieke situaties op, maar heel weinig opwindende momenten. Roda kwam halverwege de eerste helft aan de leiding door een 'binnentikker' van Vurens. De Graafschap kreeg vlak voor rust een penalty, nadat Godee was neergelegd. Publiekslieveling Ibrahim schoot de strafschop naast.

De Ghanese aanvaller Ibrahim stak niet in zijn beste vorm. Hij baarde voor de winterstop opzien met spectaculaire acties, waarvan de acrobatische omhaal tegen Ajax het meest tot de verbeelding sprak. Het kunststukje in de Arena viel over de hele wereld te bewonderen. Een week eerder had hij met een handig puntertje PSV de eerste competitienederlaag bezorgd. Ibrahim trok de aandacht van buitenlandse clubs. Tijdens de laatste thuiswedstrijden zaten er regelmatig Duitse pottenkijkers op de hoofdtribune. Ibrahim is overigens bekend met de Bundesliga. Hij speelde een paar jaar geleden voor het bescheiden Wattenscheid.

In de blauw-witte kleuren van De Graafschap onderscheidde hij zich gisteravond vooral in negatieve zin. Hij liet veel ballen van zijn schoen springen en liet zich enkele malen theatraal vallen. Ibrahim miste zijn vaste maatje Viscaal, die met een enkelblessure aan de kant was gebleven. De Graafschap creëerde nauwelijks uitgespeelde kansen en moest vlak voor tijd een tweede tegentreffer incasseren. De Belg Van der Heyden scoorde met een diagonaal schot in de verre hoek. Op dat moment speelde Roda met tien man. Doomernik was na een tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Op de persconferentie waren beide trainers het roerend eens. De winnende coach Jol (trainingspak, grauw gelaat, grijze stoppels en gouden ketting) maakte zijn spelers een compliment voor het verzorgde spel. “Alleen zijn we vergeten de wedstrijd snel te beslissen.” De verliezende coach Korbach (modieus kostuum, rood gezicht, grijze stoppels en zonnebril) zocht niet naar excuses. “Je kunt lang of kort lullen, je kunt hoog en laag springen, maar je hebt gewoon verdiend verloren.”

    • Jaap Bloembergen