Kinderagenda

Poppentheater

Kaal zijn vanaf je geboorte is geen pretje. Dibden Todd heeft dan ook geen gemakkelijke jeugd gehad. Toch besluit hij kapper te worden en met een scherpe schaar en een lijst met toekomstige klanten keert hij terug naar zijn geboortedorp waar hij een kapperszaakje begint. Slap Head is een van de voorstellingen tijdens de poppentheaterweek in Utrecht die van 22 februari t/m 2 maart gehouden wordt. Slap Head door Green Ginger op 22 febr om 20u30 in De Stadsschouwburg (vanaf 10 jaar). Tortue over een jongen die wil weten hoe de wereld is ontstaan op 23 febr in de Stadsschouwburg (030-2324125) om 15u (vanaf 8 jaar). Als de maan er is... voor kinderen vanaf 4 jaar op 24 febr om 15u in theater Kikker (030-2341108). Het Zwarte Pad op 27 en 28 febr om 15u is een familievoorstelling vanaf 7 jaar in de theater Kikker.

Nestkasten

Het voorjaar zit er weer aan te komen en veel vogels gaan nu al op zoek naar een geschikte nestplaats om daarin hun eieren te leggen. Sommige vogels bouwen een nest in een struik of een boom en anderen op de grond. Daarbij gebruiken ze gras, bladeren, twijgen en takjes. Sommige vogels, zoals de koolmees, pimpelmees en boomkruiper hebben een 'hol' nodig om hun nest te bouwen, zij worden dan ook holenbroeders genoemd. Omdat er in onze tuinen niet altijd geschikte nestplaatsen voor deze vogels zijn kunnen we ze helpen door nestkasten op te hangen. Zo help je de vogels èn krijg je ook meer vogels in je tuin. Op 26 febr en 5 maart organiseert bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen middagen waar kinderen van 10 tot 12 jaar hun eigen nestkast in elkaar kunnen timmeren. De middag begint om 14u en duurt tot 16u.

Hout, gereedschap en iemand die precies vertelt hoe je zo'n kast moet maken zijn aanwezig. Kosten ƒ10, per kind. Aanmelden 0522-472951.

101 Dalmatiërs

Heb je bij het zien van een van je favoriete Walt Disney-tekenfilms wel eens gedacht hoe hoe het zou zijn als er echte beesten of mensen in zouden spelen.

Hoe in Dombo een echt klein olifantje met enorme flaporen door de lucht zou vliegen met een heuse sprekende muis op zijn kop. Of in The Lion KIng met van die enge hyena's en een echte boosaardige leeuwenoom Scar. En zou je bij de 101 Dalmatiërs zo'n schattig puppie als Dicky of Vlekkie wel een in het echt willen zien. Vanaf deze week is 101 Dalmatians in de bioscoop te zien, waarbij alle rollen worden gespeeld door levende wezens: mensen, varkens, vogels en natuurlijk 101 rijst-met-krentenhonden. Alleen de kat luitenant Tipps is vervangen door een bouvier, omdat echte katten waarschijnlijk te eigenwijs zijn om zich te laten trainen en regisseren. Maar Roger en Anita, Cruella de Vil, die van al die lieve kleine hondjes bontjassen wil maken en de boeven je kan ze allemaal zien in 101 Dalmatians.Dichter in het donker

Woorden houden van duisternis. Als je van woorden houdt, komt dan op zondag 23 febr vanaf 14u naar het RO-theater, want daar houden zich in donkere hoeken en gaten gedichten schuil. Gedichten over donker, angsten, fantasieën, kleuren en klanken die daar bij horen, zullen als vleermuizen om je hoofd vliegen.

Terwijl het buiten nog klaarlichte dag is, brengen binnen dichters, zangers en toneelspelers gedichten ten gehore die het stikke donker toveren. Dichter in het donker, zondag 23 febr in het RO-theater. William Boothlaan 8, Rotterdam voor kinderen van 8 t/m 12 jaar (onder begeleiding). Res 010-4047070. Toegang kinderen ƒ5,-, volwassenen ƒ7,50.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker