Justitie negeerde bericht van Duitse 'Tamil-vlucht'

ROTTERDAM, 20 FEBR. Het ministerie van Justitie is eind januari op de hoogte gesteld van een vlucht van Turkmenistan Airlines naar de luchthaven van Frankfurt met aan boord 89 asielzoekers uit Sri Lanka. Justitie heeft het bericht voor kennisgeving aangenomen. Dit heeft een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vanochtend bevestigd.

Afgelopen zondag landde een Boeing 757 van een dochtermaatschappij van Turkmenistan Airlines op Schiphol met aan boord 173 asielzoekers. De maatschappij kreeg toestemming te landen op basis van - achteraf gebleken - valse informatie, heeft minister Jorritsma (Verkeer) laten weten.

Vorige maand landde Turkmenistan twee maal op het Londense Heatrow, eveneens met asielzoekers uit Sri Lanka. Op 31 december deed de luchtvaartmaatschappij Frankfurt aan. Een verbindingsofficier van de Duitse marechaussee meldde dit in zijn maandelijkse rapport. Volgens een woordvoerder van de IND schrijft de verbindingsofficier dat het gaat “om een vlucht met aan boord 89 asielzoekers uit Sri Lanka. Zij zijn vermoedelijk vanaf Ashabad door een mensensmokkelaar begeleid.”

De unit grensbewaking van het departement heeft het bericht voor kennisgeving aangenomen. “Het was gewoon een van de twaalf berichten die de verbindingsofficier stuurde. Niets bijzonders”, zegt de woordvoerder van de IND. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Rijksluchtvaartdienst, welke bepaalt of luchtvaartmaatschappijen op Schiphol mogen landen, werden niet ingelicht.

Een woordvoerder van de Bundes Grenzschutzstelle in Frankfurt zegt dat de Duitse marechaussee “totaal verrast” was door de komst van het toestel. Naar zijn zeggen konden de autoriteiten niet anders dan de Tamils in opvangcentra laten opnemen. De vlucht van Turkmenistan was volgens hem een “eenmalige charter”. “Ik neem aan dat Duitsland in de toekomst heel voorzichtig zal zijn met Turkmenistan Airlines.”

De Engelse autoriteiten hebben Turkmenistan Airlines inmiddels een boete opgelegd wegens het vervoeren van asielzoekers zonder geldige papieren. Over de hoogte van het bedrag wil een woordvoerder van het Engelse ministerie van Binnenlandse Zaken niets zeggen. Engeland beboetluchtvaartmaatschappijen als deze asielzoekers zonder of met vervalste papieren vervoeren. “Op die manier hebben we al vele duizenden ponden binnengehaald.” Ook Nederland kan luchtvaartmaatschappijen hiervoor een boete opleggen, verklaart een woordvoerder van het openbaar ministerie in Haarlem. “Maar volgens mijn weten is dat nog nooit gebeurd.”

Uit de jaarverslagen van Amnesty International blijkt dat Nederland in 1985 een vliegtuig met 45 Tamils terugstuurde naar Sri Lanka. De Tamils waren op weg naar Oost-Berlijn. Die terugzending leverde Nederland een fikse reprimande op van Amnesty.