Iraans centrum doelwit aanslag in Pakistan

NEW DELHI, 20 FEBR. Bij een aanslag op een Iraans cultureel centrum in de Pakistaanse stad Multan zijn vanmorgen zeven mensen om het leven gekomen, onder wie de Iraanse directeur. Dit heeft IRNA, het Iraanse persbureau, gemeld. Het nieuws werd later in Pakistan bevestigd.

Het is al de tweede keer binnen een maand dat een Iraanse culturele instelling in Pakistan het doelwit vormt van een aanslag. Op 19 januari werd het Iraanse culturele centrum in Lahore verwoest door woedende betogers, die Iran van medeplichtigheid beschuldigden aan een bomaanslag op Zia-ur-Rahman Faruqi, de leider van de radicaal-sunnitische beweging Sipah-i-Sahabah. Bij die aanslag vielen 26 doden, onder wie Faruqi, en 90 gewonden.

De aanslag van vanmorgen in Multan volgt op een lange reeks gewelddadige incidenten tussen sunnieten en shi'ieten in het zuiden van de Pakistaanse provincie Punjab, een gebied met een diep religieuze traditie. De meest dramatische was de aanslag, afgelopen september, op een sunnitische moskee in Multan, een oeroude stad, waarbij 21 mensen om het leven kwamen.