Internet moet Gelderse effectenbeurs stimuleren

ARNHEM, 20 FEBR. De Gelderse effectenbeurs die eind dit jaar of begin volgend jaar moet gaan draaien, probeert gebruik te maken van het wereldwijde computernetwerk Internet. Beleggers die willen handelen in aandelen van Gelderse bedrijven kunnen hun orders dan via Internet plaatsen.

De initiatiefnemer Gelderse Ontwikkelings Maatschappij (GOM) voert momenteel gesprekken met diverse automatiseerders. Dit heeft een woordvoerster van de GOM vandaag bevestigd.

“We zien het echt als de toekomst”, zegt ze. De plannen verkeren nog in een beginstadium. Als de Internet-verbinding doorgaat dan zou de regionale effectenvloer de eerste in Nederland zijn, waarbij Internet een grote rol speelt. De conventionele beurzen, verenigd in de Amsterdam Exchanges, werken voornamelijk via commissionairs, hoekmannen, marketmakers en beurstelefoonlijnen. In de Verenigde Staten kunnen al wel orders via Internet doorgegeven worden, zoals bij de New Yorkse schermenbeurs Nasdaq.

Met Internet krijgt de Gelderse effectenbeurs toegang tot een groot publiek, waardoor het een laagdrempelige beurs wordt met een liquide handel. Ook worden de kosten laag gehouden. “We proberen een directe toegang met de vloer te maken. Het moet makkelijk bereikbaar zijn, gekoppeld aan een informatiesysteem”, zegt de woordvoerster.

Naast de orderinvoer kan de belegger via Internet gebruik maken van een elektronisch informatiesysteem. De webpagina bevat dan niet alleen de laatste actuele koersen, maar ook de laatste kwartaalcijfers en ander bedrijfsnieuws. De beurs wordt zo doorzichtiger. Onderzocht wordt hoe de handel verder ingericht moet worden. “Voorkomen moet worden dat er extreme koersbewegingen ontstaan. De vraag is: heb je een marketmaker nodig?”

De beurs moet plaats bieden aan middelgrote- en kleine bedrijven uit Gelderland. Volgens een onderzoek vorig jaar hadden 76 Gelderse bedrijven interesse in een beursnotering. Ongeveer 25 ervan zouden meteen bij de opening willen meedoen. (ANP)