In weekeinde begint massale vernietiging

DEN HAAG, 20 FEBR. Tientallen handelaren, vervoerders, functionarissen van de Produktschappen voor vee, vlees en eieren, van de Rijksdienst voor keuring van vee en vlees, dierenartsen en de bemanning van elektrocutiewagens, plus de medewerkers van twee slachterijen staan klaar om dit weekeinde te beginnen met de ruiming en vernietiging van vleesvarkens en biggen.

Voor maximaal 350.000 vleesvarkens en 450.000 biggen is een opkoopregeling met Brussel overeengekomen. Die aantallen hoeven dus niet per se gehaald te worden. Toch spreekt het ministerie van Landbouw van “een immense operatie”, die haar weerga in de Nederlandse landbouwgeschiedenis niet kent. Er zal dag en nacht worden gewerkt.

Niet bekend

Begonnen wordt met de ruiming in het gebied rond Venhorst. De huisvestingproblemen zijn daar het grootst omdat er al sinds twee weken een vervoersverbod geldt. Zoals een varkenshouder zegt: “Mijn varkens zakken van zwaarte door hun poten. Een big groeit per dag 700 tot 800 gram.” Het “welzijn van de dieren” is dan ook het uitgangspunt van de operatie. Na het gebied rond Venhorst komt Best en omgeving aan de beurt, waar een week later een bedrijf met pest werd gevonden en een vervoersverbod is ingesteld. Later bij het dan nog voortbestaan van het vervoersverbod volgt het gebied rond Rijsbergen maar daarover zal opnieuw met Brussel overeenstemming nodig zijn.

De vleesvarkens gaan naar twee slachterijen in het gebied. De biggen daarentegen worden in speciaal daarvoor aangepaste wagens geëlektrocuteerd. Al het vlees wordt naar de destructor in het Brabantse Son gebracht. Daar wordt het verhit onder een temperatuur van 133 graden en onder een druk van 3 bar gedurende 20 minuten. Zo schrijft Brussel het voor. Daarna komt het op de markt als voer voor niet-herkauwers.

Nadat een varkenshouder bij zijn handelaar te kennen heeft gegeven dat hij “overvol” zit , wordt een dierenarts naar het bedrijf gestuurd om die vaststelling te verifiëren. In aanmerking komen partijen varkens die tenminste een gemiddeld gewicht hebben van 120 kilo en biggen die tenminste gemiddeld 25 kilo wegen. Van vijf procent van de dieren moeten vooraf bloedmonsters worden genomen. Wordt vastgesteld dat er varkenspest heerst dan wordt alsnog de hele veestapel vernietigd zoals dat met alle andere dieren op besmette bedrijven is gegaan. Zo kwamen totnogtoe ongeveer 50.000 varkens aan een vroegtijdig einde.

Vandaag heeft er een “droogoefening” plaatsgevonden op twee bedrijven. Welke dat zijn, wilde Landbouw niet meedelen. “De varkenshouders hebben al genoeg ellende om ze nog eens extra in de publiciteit te brengen”, aldus de woordvoerster. Voor de bedrijven waar zich te veel mest ophoopt is een centraal verzamelpunt in het leven geroepen bij Nistelrode, dat in het gebied ligt waar een vervoersverbod geldt. De mest zal voorlopig niet worden uitgereden omdat het pestvirus een lange overlevingstijd heeft.

    • Max Paumen