Handelstekort VS naar hoogtepunt

WASHINGTON, 20 FEBR. Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is fors toegenomen van 7,9 miljard dollar in november tot 10,3 miljard dollar in december. Over het gehele jaar steeg het tekort ten opzichte van 1995 van 105,5 miljard tot 114,2 miljard dollar, het hoogste peil sinds 1988.

Het Amerikaanse ministerie van handel liet gisteren bij de publicatie van de cijfers weten dat de stijging in december vooral is toe te schrijven aan een forse groei van de olie-import. Het politiek gevoelige tekort met Japan ging licht omlaag van 4,32 tot 4,26 miljard dollar. Het negatieve saldo met China liet een daling zien van 3 miljard dollar tot 2,65 miljard dollar. Maar het tekort met de Europese Unie ging fors omhoog van 1,15 tot 1,87 miljard dollar. Over geheel 1996 daalde het tekort met Japan van 59,1 miljard dollar tot 47,7 miljard dollar. Het was het tweede achtereenvolgende jaar met een neergaande lijn. Het negatieve saldo met China liep daarentegen op van 33,8 miljard dollar tot een recordbedrag van 39,5 miljard dollar en dat met de EU van 8,2 tot 15,2 miljard dollar. In de handel met Nederland hadden de VS vorig jaar een vrijwel onveranderd overschot van 10 miljard dollar. (KRF)