Haags Theater aan het Spui voorziet tekorten

DEN HAAG, 20 FEBR. De gemeente Den Haag is niet onder de indruk van de noodkreet van het Theater aan het Spui, zo blijkt uit een brief aan het theater. Directeur J. Reinders uitte onlangs zijn bezorgdheid over de toekomst van het theater, dat een tekort van 100.000 gulden voorziet. Het gat op de begroting is mede ontstaan door de opheffing van Djazzex en het gedeeltelijke vertrek van Het Nationale Toneel.

De gemeente ziet zichzelf niet als de aangewezen instantie om de problemen op te lossen omdat het tekort niet is ontstaan door een gemeentelijke bezuiniging. Wel is het college bereid mee te denken over oplossingen. De gemeente vindt dat het Haagse theater beter had moeten inspelen op het wegvallen van de voorstellingen van Djazzex, het World Wide Video Festival en het Crossing Border Festival. Reinders vindt dat hem niets te verwijten valt. Over de drie instellingen bestond pas in december duidelijkheid.

Het Nationale Toneel zal komend seizoen minder voorstellingen aan het Spui geven in verband met een nieuw onderkomen in het voormalige zwembad De Regentes. De Koninklijke Schouwburg is wegens renovatie gesloten.

Als gesprekken met de gemeente op niets uitlopen, is de uiterste consequentie gedeeltelijke sluiting, zegt een woordvoerder. Het theater zou de kleine zaal drie dagen dicht kunnen houden. (ANP)