Gynaecologie Eemland weer in opspraak

DEN HAAG, 20 FEBR. Het provinciale Patiënten Platform Utrecht adviseert om voorlopig geen gebruik te maken van de afdeling gynaecologie van het ziekenhuis Eemland in Amersfoort. Na een reorganisatie van de afdeling in de loop van 1996 heeft het Platform opnieuw drie klachten ontvangen. Daarbij wordt geklaagd over de bejegening van patiënten.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is er echter geen enkele reden voor zo'n oproep. In een verklaring zegt zij dat “de kwaliteit van geboden zorg goed is”.

De reorganisatie vond plaats in opdracht van de Inspectie. Deze was sinds 1993 geconfronteerd met dertig klachten, die voornamelijk problemen met de communicatie tussen specialist en patiënt en tussen de specialisten onderling betroffen. Daardoor en door fouten van de behandelende specialist zou in elk geval een baby zijn overleden.

In het tv-programma Zembla, dat vanvond wordt uitgezonden en waarin het Platform zijn oproep doet, wordt gemeld dat er zeker tien klanten van de afdeling gynaecologie (zeven babies, drie vrouwen) zouden zijn overleden als gevolg van het slecht functioneren van de afdeling.

De problemen op de afdeling zijn grotendeels het gevolg van de fusie, in 1989, van de ziekenhuizen St. Elizabeth en De Lichtenberg. Het ziekenhuis wil pas na het zien van de uitzending reageren.