Gokkers houden zich even koest op effectenbeurs

AMSTERDAM, 20 FEBR. Na het negende record in zeven weken nam de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend wat gas terug. “Het is alsof je naar een schilderij van een magisch realist staat te kijken. Er zit iets dreigends in de werkelijkheid”, zei een effectenhandelaar in Amsterdam vanochtend.

De geruchtenspelers en gokkers die de afgelopen dagen de koersen van verschillende hele grote, hele kleine en hele failliete bedrijven naar records hadden opgestuwd, hielden zich even koest.

Geruchten over een ophanden zijnde majestueuze herschikking in de Nederlandse uitgeverswereld, waarbij Elsevier en Wolters Kluwer betrokken zouden zijn, zorgden de laatste dagen voor grote koerswinsten voor de aandelen van de twee concerns. “Eerst was het gerucht dat Reed, de Britse partner van Elsevier, informatieleverancier Reuters wilde overnemen, toen was het verhaal weer dat Reuters Reed wilde kopen en dat de oude animositeit tussen Wolters Kluwer en Elsevier uit de wereld is en dat die twee zouden gaan samenwerken”, zo vatte een handelaar de geruchtenstroom samen.

De koers van Elsevier is de laatste vier weken met 18 procent gestegen tot 31,80 gulden vanochtend, negen dubbeltjes meer dan de slotkoers van gisteren. De handelaar: “Tegen zulke rendementen kun je niet opwerken. Vind je het gek dat iedereen zijn geld naar de beurs brengt?”

De koers van de aandelen van Wolters Kluwer, die in twee dagen met 22,20 gulden was opgelopen, moest vanochtend weer acht gulden inleveren op een niveau van 241,60 gulden. “Ik heb onze uitgeversanalist vanochtend nog gesproken, maar ook hij wist geen enkel nieuw feit te produceren dat deze koerssprongen moet verklaren”, aldus de eerder genoemde handelaar.

“Er zit de nodige speculatie in de markt”, merkt hij op. “In de aandelen van bedrijven waarin op doorsnee dagen een drukke handel is worden zulke fluctuaties niet geacht voor te komen. Maar in deze markt gebeurt het toch wel.”

De graadmeter van de stemming op de Amsterdamse aandelenmarkt, de AEX beursindex, stond rond het middaguur anderhalve punt lager op 736,7. Het gebrek aan verkopers van aandelen, dat de markt deze week parten speelde en de koersen naar steeds hogere niveaus opdreef, deed zich vanochtend even niet voelen. Gesteund door een lagere rente en een vaste dollarkoers rond 1,90 gulden pakte de beurs de laatste dagen record op record. “De stijging van dollar en pond hebben ook Angelsaksische koopkracht in de markt gebracht.” De beursindex opende overigens zeven punten lager, mede als gevolg van de teruggang met 43 punten van de Amerikaanse Dow Jones beursindex gisteravond.

Als een van de laatste grote namen op de Amsterdamse beurs haalde Philips gisteren ook zijn record binnen. De koers van het kwakkelende bedrijf, dat vorige week een verlies van 590 miljoen gulden bekendmaakte, sloot op 84,80, waarmee het record van bijna twee jaar geleden werd overtroffen. Vanochtend moest de koers weer acht dubbeltjes inleveren op 84 gulden.

Niet alleen kwaliteitsfondsen als Elsevier en Wolters Kluwer zorgen voor opwinding. De aandelen van vliegtuigfabrikant Fokker, die in het vorige week vrijdag verschenen derde curatorenrapport als waardeloos worden aangemerkt, hebben op de beurs nog een koers van zo'n 3,26 gulden.

De Drie Electronics, een klein elektronicabedrijf waarvan de koers de laatste week sterk was gestegen, kwam twee weken eerder dan gepland met winstcijfers, die tegen de verwachting in een bescheiden positief resultaat lieten zien. De eerdere prognose was een verlies.