Fusiegeruchten houden Damrak niet op de been

AMSTERDAM, 20 FEBR. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs brokkelden vanochtend licht af. Geruchten over een grote uitgeversfusie namen de markt in hun greep. De graadmeter van de stemming, de AEX beursindex, stond rond het middaguur anderhalve punt lager op 736,7.

AMSTERDAM In een rustige, wat afbrokkelende markt bleven de geruchten rond de uitgvers donderdag aanhouden. Wie koopt wie? Neemt Reuters Reed Elsevier over, of omgekeerd? Koopt Elsevier Wolters Kluwer? Hoewel veel van de speculaties in de markt niet al te serieus werden genomen, oefenden zij wel invloed uit. Zo kon Elsevier in een verder veelal lagere markt een gulden in koers aantrekken tot 31,90 gulden. Wolters Kluwer daarentegen zakte 5,40 gulden weg naar 244,50 gulden.

Volgens handelaren namen zowel particulieren als sommige professionele beleggers, zoals pensioenfondsen, hier en daar winst om te profiteren van de koersstijgingen van de laatste weken. Naast deze winstnemingen werd de markt ook gehinderd door een iets lagere dollarkoers, het lagere slot op de effectenbeurs van Wall Street en lagere obligatienoteringen.

Flink onder druk stond de koers van Koninklijke Olie, die 3,10 gulden kwijt raakte op een niveau van 337,40 gulden. Unilever verloor 2,80 gulden op 360,40 gulden en Gist-brocades zakte met 1,70 gulden naar 57,50 gulden. Heineken moest met eenzelfde bedrag terug naar 327 gulden.

De financiële sector lag er redelijk goed bij met een winst voor ABN Amro van 1,90 gulden op 137,50 gulden. Fortis en ING konden zich hier ook redelijk handhaven. Verder was nagenoeg de gehele markt lager.

Bij de kleinere fondsen viel De Drie Electronics op. Het fonds had de laatste tijd een scherpe koersstijging te zien gegeven en daardoor gedwongen kwam De Drie vervroegd met de publicatie van de jaarcijfers. De winst was iets beter dan was verwacht. De koers zakte 3,70 gulden weg naar 23,70 gulden.

De Amerikaanse dollar startte in de handel op Europese wisselmarkten lager. In Amsterdam noteerde de dollar vanochtend 1,8975 gulden, ongeveer een halve cent minder dan de 1,9020 gulden die woensdag als slotkoers uit de bus kwam.

Het overlijden van Deng Xiaoping had geen invloed op de dollarhandel. Dat de koers lager was, kwam door berichten uit Japan dat de overheid de Japanse banken wil helpen bij het innen van moeilijk terug te vorderen kredieten. Dat zou de economie van Japan ten goede komen en de koers van de Japanse yen opkrikken. Verder was de dollar hoger door de bekendmaking dat de geldgroei in Duitsland in januari een stuk groter was dan verwacht.

Het pond sterling was ook lager op een koers van 3,0635 gulden tegenover 3,0685 gulden woensdag.

NEW YORK Wall Street verloor gisteren terrein. De Dow Jones beursindex zakte met 43 punten tot 7020,13. Na een aarzelend begin leek het de goede kant op te gaan, maar winstnemingen na het record van dinsdag gooiden uiteindelijk toch roet in het eten. Hewlett Packard trok de markt aanvankelijk omhoog met meevallende kwartaalresultaten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio reageerde niet op de dood van Deng. De Nikkei beursindex steeg met 452,59 punten tot 19.051,71. De berichten over mogelijke overheidshulp voor de banken stuwden de aandelenkoersen omhoog.