Exportverbod varkens verlengd

DEN HAAG, 20 FEBR. De Europese Unie heeft gisteren het exportverbod voor Nederlandse varkens met een week verlengd. Tegelijkertijd werden in Noord-Brabant drie nieuwe gevallen van de ziekte ontdekt, waardoor het aantal nu is opgelopen tot 21. Het ministerie van Landbouw vindt het noodzakelijk dat alle veewagens in Nederland worden gereinigd en ontsmet.

De getroffen bedrijven liggen in Odiliapeel, Venhorst en Heesch, alledrie binnen de regio waar al een vervoerverbod geldt. Het Permanent Veterinair Comité (PVC) van de Europese Unie overlegt volgende week opnieuw over de situatie. Minister Van Aartsen (Landbouw) noemde de verlenging van het exportverbod gisteren “begrijpelijk”.

Naar schatting 70.000 veewagens moeten de komende tijd worden gereinigd en ontsmet. De vervoerders kunnen vanaf morgen terecht op één van de ongeveer twintig exportverzamelplaatsen in Nederland. De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) heeft SGS-Agrocontrol ingeschakeld. Controleurs van dit bedrijf zullen toezicht houden op de schoonmaakactie.

De gezuiverde wagens krijgen na goedkeuring een sticker op de erkenningsplaat van de veewagen. Veewagens in de getroffen gebieden in Noord-Brabant komen vooralsnog niet voor de regeling in aanmerking. Een uitzondering geldt ook voor de vervoermiddelen die worden ingezet bij de grootschalige opkoopregeling van honderdduizenden varkens en biggen.

De Nederlandse vertegenwoordiger in het Permanent Veterinair Comité van de Europese Unie, S. van der Meys, was niet ontevreden met het besluit van het Comité om het exportverbod te verlengen. “Het had erger gekund. We hebben de afgelopen week een aantal nieuwe gevallen gehad, waardoor het comité had kunnen besluiten om het exportverbod langer te handhaven”. Hij verklaarde dat het belangrijk is dat de komende week geen nieuwe gevallen van pest worden ontdekt. Daarna werden de drie nieuwe gevallen bekend. “Het is belangrijk wat we er deze week nog bij krijgen, op welke plekken”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.

De zorg bij de EU-Lidstaten blijft groot dat ze varkens met de ziekte hebben geïmporteerd. Frankrijk, Italië en Spanje hebben de bedrijven geblokkeerd die de afgelopen maand Nederlandse varkens hebben ingevoerd. De drie EU-inspecteurs die de afgelopen dagen in Nederland een onderzoek hebben uitgevoerd, vinden dat Nederland de pest op goede wijze bestrijdt. Nieuwe maatregelen worden daaromniet overwogen.