Einde acties van Spaanse chauffeurs

MADRID/DEN HAAG, 20 FEBR. De Spaanse vrachtwagenchauffeurs hebben gisterenavond besloten te stoppen met hun acties. Het stakingscomité van de truckers maakte bekend dat het besluit is genomen “gezien de economische gevolgen”.

De chauffeurs hebben nog geen overeenstemming bereikt met de regering over de belangrijkste eis, het verlagen van de pensioenleefijd van 65 tot zestig jaar. De acties hebben bijna twee weken geduurd. De mededeling van het stoppen van de acties kwam kort voordat de partijen weer om de tafel gingen zitten om verder te onderhandelen. De Spaanse regering heeft gezegd dat de verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd het faillissement van de sociale zekerheid betekent.

De blokkades van de Spaanse vrachtwagenchauffeurs hebben de Nederlandse expediteurs een miljoenenschade toegebracht. Claims van afnemers bedragen vier à vijf miljoen gulden, terwijl het omzetverlies wordt geraamd op 25 miljoen gulden. De werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TNL) stuurde eerder deze week een paar mensen naar Spanje om de schade op te nemen. Ook wilde de organisatie nagaan of de schade te verhalen valt op de provincies waar de blokkades hebben plaatsgevonden.

De Spaanse premier Aznar verklaarde dinsdag tijdens een bezoek aan premier Kok dat de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs in Spanje geen problemen ondervinden. Dat leidde tot boze reacties van enkele transportorganisaties, die onder meer lieten weten dat “de Spaanse premier het Nederlandse publiek een rad voor ogen draait”.

Het werd de laatste dagen al duidelijk dat de acties aan het aflopen waren. Blokkades op de snelwegen waren er niet meer en de distributie kwam weer op gang. Daarvoor hadden zich de nodige schermutselingen voorgedaan tussen demonstrerende Spaanse truckers en hun buitenlandse collega's. Er werden banden lekgestoken en ruiten stukgegooid.

De Spaanse minister van Transport, Rafael Arias Salgado, verklaarde gistermiddag dat de acties “niet langer gerechtvaardigd” waren. Hij doelde op de toezegging van de regering om de sector te hulp te komen, onder meer in de vorm van lagere dieselprijzen. (AFP, ANP)