Eerste deel encyclopedie over orgels

UTRECHT, 20 FEBR. Prins Claus heeft gisteren in de Utrechtse Domkerk het eerste exemplaar van het eerste deel van een orgelencyclopedie in ontvangst genomen. In de encyclopedie, die twaalf delen gaat tellen, worden alle Nederlandse historische orgels geïnventariserd en beschreven op technische en kunsthistorische kenmerken beschreven.

Ons land heeft de grootste dichtheid ter wereld aan historische orgels en de encyclopedie bestrijkt in totaal om meer dan 2000 orgels uit de periode 1479-1971. In dat laatste jaar overleed de orgelbouwer Lambert Erné, waarmee een eind kwam aan de periode van de neobarok. De encyclopedie, waaraan vele orgelhistorici, -kenners en organisten bijdragen leveren, wordt met financiële bijdragen van tal van fondsen, kerken en gemeentebesturen, uitgegeven door Nationaal Instituut voor de orgelkunst. De publikatie van de encyclopedie, waarop al 1100 intekenaars zijn, vergt een aantal jaren.