Aziatische beurzen kalm na dood Deng

HONGKONG, 20 FEBR. De effectenbeurzen in het Verre Oosten hebben de dood van de Chinese leider Deng Xiaoping redelijk goed verwerkt. De meeste beurzen lieten vandaag kort na het begin van de handel een daling van de aandelenkoersen zien, maar die sloeg al snel om in winst.

In China zelf vertoonden de beurzen de sterkste reactie. In Shanghai zakte het koersgemiddelde in korte tijd bijna met het toegestane maximum van 10 procent. Kort daarna trad echter herstel op. De beurs van Shenzhen liet hetzelfde beeld zien. De aanvankelijk grote daling verwonderde niemand, maar de analisten waren wel verbaasd over de snelheid van het koersherstel. In Shenzhen eindigde een van de beursindexen wel op 2 procent verlies.

In Hongkong daalde de beursindex in eerst instantie ook, maar lang niet zoveel als die van de Chinese beurzen. De Hang Seng-index zakte even met 1 procent en ging daarna weer omhoog om halverwege de handel een winst van 2 procent te noteren. In Taiwan lieten de aandelenkoersen ook flinke schommelingen zien, maar de opgaande lijn had wel de overhand.

Op de effectenbeurs van Tokio had het verscheiden van Deng geen invloed. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 2,25 procent tot 19.051,71. Die toename was het gevolg van berichten dat de regering de banken te hulp zal komen bij het terugvorderen van moeilijk te innen leningen.

De wisselmarkten lijken evenmin erg onder de indruk van Dengs dood. In New York reageerde de dollar gisteravond al nauwelijks op de bekendmaking ervan. Volgens analisten is het overlijden van Deng al jaren geleden ingecalculeerd en zijn de politieke veranderingen in China al achter de rug.(ANP, KRF, Reuter)